Developeři: nové byty letos podraží o pět procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv/Euro

Ceny nových bytů letos vzrostou v průměru o pět procent. Kupující budou mít největší zájem o byty 2+KK a 2+1. Vyplývá to ze studie mezi řediteli 40 největších developerských společností zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.

„Rostoucí poptávku po nových bytech podporují zejména nízké úrokové sazby,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. „V Praze navíc existuje silná poptávka po koupi bytu na investici. V průměru se takto prodá každý třetí byt,“ dodal.

Stavební úřad v Praze povolil za loňský rok stavbu zhruba 4000 nových bytů, developeři jich ale za stejné období prodali 6500. „Pokud vezmeme v potaz současný stav schvalování nové výstavby v Praze, je evidentní, že poptávka po nových bytech v hlavním městě brzy převýší nabídku a ceny tak mohou dále růst,“ upozornil partner KPMG Pavel Kliment.

Velká většina developerských společností (93 procent) předpokládá, že největší zájem bude nadále o byty 2+KK a 2+1. Největší vliv při rozhodování zákazníka bude mít cena. Na stupnici od nuly do desítky označili oslovení ředitelé tento faktor v průměru známkou 9,0. Velkou váhu mají rovněž lokalita (8,9 bodu), kvalitní dopravní dostupnost (8,5 bodu) a důvěryhodnost developera (8,4 bodu). Nejméně zákazníci dbají na energetickou náročnost stavby (3,5 bodu).

Ceny porostou i příští rok

Pro rok 2017 se odhady mírně liší podle regionu. Zatímco v Praze očekává růst cen devět z deseti ředitelů, mimo Prahu 75 procent.

Loni byl v Praze největší zájem byl o byty 2+KK a 3+KK, jejichž cena se v průměru pohybovala mezi 50 a 60 tisíci korun za metr čtvrteční, plyne z dřívější analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Ekospol. V Brně průměrná cena dostupných nových bytů byla 55 tisíc korun za metr čtvereční.

Omar Koleilat: Developerské pozemky silně zdražují