Developeři z Izraele investují v Česku miliardy do luxusu i kanceláří

Projekt AFI ve Vokovicích

Projekt AFI ve Vokovicích Zdroj: AFI Europe

Projekt AFI ve Vokovicích
Projekt AFI ve Vokovicích
Projekt AFI ve Vokovicích
4
Fotogalerie

Neorenesanční dům, do něhož spisovatel Franz Kafka docházel za přítelem Maxem Brodem, se proměnil na luxusní byty. Za aktuálně dokončovaným projektem v Jilské ulici v centru Prahy kousek od legendární pivnice U Vejvodů je Coast Capital Partners, developer s izraelskými kořeny.

Další bydlení pro nejmovitější kupce včetně dvou tisíc metrů čtverečních obchodů vznikne v jeho režii přestavbou domu naproti orloji na Staroměstském náměstí.

„Izraelští investoři objevili český trh poměrně záhy po revoluci v roce 1989. Určitě v tom hrály roli i historické vazby a vztah některých konkrétních osob k tehdejšímu Československu, případně střední Evropě,“ uvedl Lubomír Bartál, advokát z pražské kanceláře Clifford Chance, která velkým realitním firmám pomáhá s byznysem.

Mezi nejúspěšnější izraelské hráče v tuzemsku patří podle právníka společnost AFI Europe. Má mimo jiné velmi dobré vztahy s bankami. Právě tato firma se pustila do rozsáhlého projektu na místě někdejšího továrního komplexu ČKD ve Vysočanech.

Nyní startuje také ad-ministrativní projekt AFI Vokovice na Evropské třídě. V těchto dnech dostala stavební povolení, stavět začne v říjnu. Stavba z dílny architektonického studia DAM architekti nabídne k pronájmu patnáct tisíc metrů čtverečních kanceláří.

„Celková investice činí sedm set milionů korun. V současné době jednáme s několika nájemci o pronájmu na zhruba polovinu pronajímatelné plochy,“ sdělil Doron Klein, generální ředitel tuzemské části AFI Europe.

V případě Coast Capital Partners převýší jejich investice do výstavby luxusního bydlení jednu miliardu korun. Projekt v Jilské totiž není jejich jediným developerským počinem v metropoli.

Aktuálně CCP pracuje mimo jiné na projektu v ulici Karolíny Světlé či na přestavbě historického domu naproti orloji na Staroměstském náměstí. Nejluxusnější projekty má však developer v Troji. Projektu s výhledem na tamní zámek a vinice zahrnuje penthousy o stovkách metrů čtverečních. Budou mít dokonce soukromé výtahy z bytů do garáží.

To vše bude CCP stát přes jednu miliardu korun. Aktuálně na financování firma spolupracuje s UniCredit Bank, PPF bankou a Raiffeisenbank.

Realitní trh v poslední době překvapil rovněž další izraelský developer Daramis. Firma se dosud jako většina stavebníků zaměřovala na Prahu. Nedávno ale oznámila, že postaví přes pět stovek nových bytů v Plzni pro mladé rodiny i studenty. Velikostí je projekt srovnatelný se stavbami v hlavním městě.