Do českých realit teče zámořský kapitál, na odbyt jdou kanceláře i byty

Křižíkova, Praha 8

Křižíkova, Praha 8 Zdroj: Crest Communications

Úvoz, Praha 1
Na Zderaze, Praha 2
Na Švihance, Praha 2
Na Struze, Praha 2
Musílkova, Praha 5
8
Fotogalerie
Jihoafrická republika či Austrálie patří k místům, odkud do Česka přicházejí noví realitní hráči. Utrácejí miliardy. Zlatá horečka v realitách láká do Česka čím dál víc nových hráčů ze zahraničí. Tradičně nakupují pronajaté podnikatelské nemovitosti typu kancelářských nebo obchodních center. Novinkou je však příliv nových investorů také do bytů.

„Noví investoři přicházejí zejména z Asie a Pacifiku a také z USA,“ říká Zdenka Klapalová, šéfka poradenské společnosti Knight Frank.

O které budovy je zájem

Příkladem nováčků v tuzemsku je americká společnost Taris Real Estate, která se zaměřuje na výstavbu luxusního bydlení. V Česku si však místo luxusu vyhlédla byty pro mladé. V Praze na Krejcárku spolu s tuzemskou firmou Edifice postaví byty za půl miliardy korun. „Taris Real Estate v tuto chvíli prozkoumává tuzemský trh a je otevřený investičním příležitostem v regionu,“ uvedl obchodní šéf projektu Krejcárek Karel Slavíček.

Dalším novým hráčem na rezidenčním trhu v metropoli je německý penzijní fond spravovaný společností Institutional Investment Partners. Za pomoci firmy Zeitgeist koupil na lukrativních adresách šest historických budov s nájemními byty. Velký zájem mají investoři podle Klapalové rovněž o nemovitosti na nejlepších nákupních třídách typu ulice Na Příkopě v centru Prahy. Letos tam celosvětová investiční společnost LaSalle Investment Management udělala svou první českou akvizici. Za více než dvě miliardy korun koupila tři domy.

Podobnou cenu zaplatila při vstupu do České republiky a na Slovensko také australská investiční banka Macquarie. Původně kroužila kolem největšího developera skladů a průmyslových hal CTP. Nakonec se však na převzetí industriálního portfolia dohodla se skupinou HB Reavis.

Další miliardy v Česk investovala jihoafrická společnost New Europe Property Investments. Za 2,2 miliardy korun koupila obchodní centrum Forum v Ústí nad Labem. Z Jižní Afriky pochází také investor Rockcastle, který si pro změnu od obchodního řetězce Tesco pořídil liberecké nákupní středisko Forum.