Developeři zvyšují zisky z nových bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Stavitelům nových bytů se daří přeměňovat rostoucí trh a tržby do nových zisků. A to přesto, že o cenové úrovni z doby před krizí si mohou nechat zatím jen zdát. Do karet jim však hrají levnější stavební práce i lepší ceny projektů.

Největší pražský developer, společnost Central Group miliardáře Dušana Kunovského, minulý rok vydělal v čistém 555 milionů korun. „Letos očekáváme výrazný nárůst zisku i tržeb. Jednak díky přesunu části výnosů za loni prodané byty do letošního roku, dále také z důvodu většího počtu nově prodaných nemovitostí v letošním roce,“ sdělil obchodní ředitel firmy Jiří Vajner. Loňskou ztrátu mateřské společnosti Central Group vysvětluje jako čistě účetní záležitost spojenou s dokončením transformace holdingu.

Růst profitu očekává také konkurenční Ekospol. „Letos očekáváme obrat zhruba ve výši jedné miliardy korun. Zisk před zdaněním by měl dosáhnout úrovně 190 milionů korun. Ve srovnání s loňským rokem tak u obou ukazatelů dojde k výraznému nárůstu,“ uvedl majitel Ekospolu Evžen Korec.

Znovu v plusu bude také další velký bytový developer Finep. „Dosavadní výsledky za prvních devět měsíců roku 2014 indikují, že i letos bude dosažena srovnatelná hodnota objemu prodeje rezidenčních projektů. V současné době předpokládáme, že Finep Holding dosáhne v letošním roce provozního hrubého zisku na úrovni více než pětačtyřiceti milionů korun,“ řekl finanční ředitel skupiny Štěpán Havlas.