Dozvuky IPB: majitel Primy prohrál boj o domy Melantrichu

Zdroj: CTK

Miliardář Ivan Zach vzdal úsilí o získání nemovitostí prvorepublikového nakladatelství Melantrich. Spolumajitel televize Prima kvůli tomu podle informací zveřejněných jeho holdingem odepsal 200 milionů korun z majetkové účasti společnosti Melantrich Real. Případ sahá ještě ke zkrachovalé Investiční a poštovní bance.

“Podstatou projektu byla snaha o soudní navrácení výše uvedených nemovitostí zpět do majetku společnosti z důvodu nezákonného postupu znárodnění po roce 1948 a následná správa a rozvoj těchto nemovitostí,” stojí v materiálu Zachovy firmy. Jedním dechem ovšem přiznala, že v tom neuspěla.

Ve hře byly reality nejen v Praze, ale na území celého bývalého Československa. Nešlo však o ikonu celého Melantrichu, kterou byla stejnojmenná budova na Václavském náměstí. Tu v současnosti vlastní fond České spořitelny Reico.

Melantrich, Domeana, FTV Premiéra

Zach se k nárokům na reality Melantrichu dostal v roce 1999. Tehdy půl roku před pádem IPB ovládnul do té doby bankou kontrolovanou společnost Domeana. Ta držela nejen akcie Melantrichu, ale hlavně společnosti FTV Premiéra, jak se tehdy jmenoval majitel licence na vysílání televize Prima. Domeana měla rovněž ještě za éry Vladimíra Železného podíl ve firmě Beseda Holding, jež zajišťovala řadu aktivit televizní stanice Nova.

Impérium Ivana Zacha se dělí na mediální, strojírenskou a realitní část. Pod křídla jeho Ges Holdingu patří na jedné straně televize Prima, rádia typu Kiss, Country nebo Beat, a na druhé straně skupina strojírenských podniků ZVVZ Group a výrobce rozprašovačů Kooh-i-noor Mladá Vožice. Zachovi patří rovněž nové kancelářské centrum Crystal v Praze u stanice metra Želivského. V Diplomatické čtvrti Troja připravuje stejnojmenný bytový projekt.

Více o byznysu Ivana Zacha čtěte v pondělním vydání deníku E15 a na E15.cz.