Dům na náměstí Republiky bude k mání minimálně za 790 milionů

areál budov bývalého kláštera na náměstí Republiky

areál budov bývalého kláštera na náměstí Republiky Zdroj: Michal Tomes/E15

Veřejná dražba areálu budov bývalého kláštera na náměstí Republiky v Praze se uskuteční 30. září. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude za objekt požadovat minimálně 790 milionů korun. O prodeji lukrativního objektu rozhodla na začátku letošního dubna vláda.

„Dražba je nejtransparentnější způsob prodeje majetku, striktně upravený zákonem o veřejných dražbách. Očekáváme, že výsledná cena bude při kontaktním způsobu podávání nabídek výrazně vyšší,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Podle dnešních Lidových novin je nabídka v případě státu jednou nejvyšší od počátku tohoto století. Zřejmě rekordním státním prodejem byl podle deníku prodej bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad, což je dnešní Palladium. Kasárna v polovině 90. let prodalo ministerstvo obrany za 50 milionů německých marek, což tehdy představovalo zhruba 913 milionů korun.

V prostorách bývalého barokního kláštera sídlilo regionální pracoviště ÚZSVM pro Střední Čechy. To se loni v rámci úsporných opatření přemístilo do Ústředí ÚZSVM na Rašínově nábřeží v Praze 2.

Magnet pro realitní investory
Prodávaná nemovitost stojí na náměstí Republiky hned vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům. Tato lokalita v samotném centru Prahy je pro realitní byznysmeny magnetem dlouhé roky. Již na začátku minulé dekády se budova Staré Celnice změnila na kancelářské a obchodní centrum. Hned naproti pro změnu vznikla na svého času nejdražší parcele v metropoli nová bankovní budova, která nyní patří UniCredit Bank. Zdaleka největším počinem na tomto místě ale byla výstavba obchodního centra Palladium na místě bývalých kasáren.

ÚZSVM spustil v minulých měsících rozsáhlou informační kampaň s cílem oslovit co nejvíce tuzemských i zahraničních zájemců. O propagaci byla požádána také agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Arajmu se rovněž obrátila dopisem na představitele 74 zastupitelských úřadů cizích států sídlících v Praze se žádostí o podporu při propagaci u potencionálních klientů v jejich zemích.