Dům na náměstí Republiky má jít do dražby, MF za něj chce přes 750 milionů

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo financí hodlá prodat budovu na pražském náměstí Republiky, kterou dosud využívá státní správa, v dražbě. Návrh na prodej bude v pondělí schvalovat vláda. Podle ministerského náměstka Ondřeje Závodského je odhadovaná cena nemovitosti zhruba 750 milionů korun.

„Věříme, že v dražbě se částka může vyšplhat ještě výše,“ řekl ČTK Závodský. Podle něj je za takovou sumu možné postavit novou budovu pro až 1500 úředníků. „Navíc bude potřeba do nemovitosti vložit několik desítek milionů korun v následujících letech. Takže my chceme jít tou cestou levnějšího provozu mimo centrum než předražených budov v centru,“ dodal.

O zvažovaném prodeji domu vedle divadla Hybernia informoval server E15.cz již loni v listopadu. „Je to naprosto fantastická lokalita,“ uvedl tehdy Dušan Štastník z poradenské společnosti JLL. „O zájemce určitě nouze nebude. Z budovy by se mohla stát úžasná kombinace retailu a kanceláří,“ dodal Štastník.

Detašované pracovště Brandýsa

V budově na pozemku o víc než dvou tisících metrech čtverečních mělo sídlo středočeské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Loni v létě se však přestěhovalo do centrály úřadu na Rašínově nábřeží. Právě tento úřad spadající pod ministerstvo financí je pověřen s touto stavbou hospodařit.

Momentálně je tak v objektu již jen detašované pracoviště městského úřadu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Kam se pracovníci tohoto úřadu přesunou, zatím není jasné.

Magnet pro realitní investory
Prodávaná nemovitost stojí na náměstí Republiky hned vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům. Tato lokalita v samotném centru Prahy je pro realitní byznysmeny magnetem dlouhé roky. Již na začátku minulé dekády se budova Staré Celnice změnila na kancelářské a obchodní centrum. Hned naproti pro změnu vznikla na svého času nejdražší parcele v metropoli nová bankovní budova, která nyní patří UniCredit Bank. Zdaleka největším počinem na tomto místě ale byla výstavba obchodního centra Palladium na místě bývalých kasáren.