Dvě patra Kotvy se přestaví na kanceláře

OD Kotva

OD Kotva Zdroj: Rasch Jan/Euro

V legendárním pražském obchodním domě Kotva je po letech na spadnutí další významná změna. Už příští rok se páté a šesté patro začne přeměňovat na kanceláře. Ještě na konci roku 2015, kdy si bude Kotva připomínat čtyřicáté výročí otevření, by se do kanceláří mohli začít stěhovat první nájemci.

O plánu přestavby informoval deník E15 již předloni, teprve nyní však začíná vedení Kotvy jednat s konkrétními zájemci o pronájem, potvrdil Jaroslav Petrů, ředitel společnosti Markland, jež obchodní dům vlastní. Vedle přestavby na kanceláře čeká renovace také fasádu budovy.

„Celková investice se bude pohybovat v řádu jednotek milionů eur,“ řekl šéf Kotvy. Kanceláří vznikne 4500 metrů čtverečních. Zájemci, s nimiž Markland jedná, by zaplnili většinu plochy. Jména konkrétních firem si Petrů zatím nechal pro sebe. Jsou to prý například marketingové firmy.

Informace z Kotvy do mobilů
Obchodníkům má v Kotvě mimo jiné pomoci nová technologie iBeacon, kterou ve spolupráci s firmou Neogenia zavádí. Zákazníci získají do telefonu informace od jednotlivých obchodníků. Například o aktuálních slevách nebo o speciálních nabídkách pro stálé zákazníky.

„Vše se samozřejmě děje se souhlasem architektky Věry Machoninové,“ dodal Petrů. Právě z projektové dílny Machoninové a jejího již zesnulého manžela pochází architektonické řešení Kotvy. Svého času nejmodernějšího nákupního centra v Československu.

Ve stínu Palladia

Po privatizačních peripetiích a bojích akcionářů o ovládnutí Kotvy ale někdejší perla maloobchodu dlouho hledala ztracený lesk i zákazníky. Aby udržela krok a vystoupila ze stínu obřího obchodního centra Palladium, které vyrostlo naproti, podstoupila v letech 2008 až 2010 rekonstrukci za stovky milionů korun.

Současné změny budou jejím pokračováním. Ambicí Marklandu je přilákat hlavně bohatší zákazníky. „Když to trochu přeženu, tak chceme udělat z Kotvy druhou Pařížskou,“ poznamenal šéf Marklandu.

Do Kotvy na modelky i chobotnice