Energo-Pro vybuduje vodní elektrárnu v Turecku za necelých šest miliard

Derinerova přehrada v Turecku

Derinerova přehrada v Turecku Zdroj: CC BY SA 3.0: ERG Insaat via Wikimedia Commons

Česká skupina Energo-Pro postaví novou vodní elektrárnu s přehradou v provincii Erzurum v severovýchodní části Turecka. Celkové náklady projektu dosáhnou 240 milionů dolarů (5,8 miliardy korun). Na spolufinancování projektu se bude podílet turecká banka Akbank. Smlouvu dnes na ministerstvu zahraničních věcí podepsali zástupci obou společností.

„Díky tomuto projektu více než zdvojnásobíme kapacitu našich elektráren v Turecku,“ uvedl výkonný ředitel firmy Pavel Váňa. Instalovaný výkon nové elektrárny bude 99,5 megawattu, očekávaná průměrná roční produkce se má pohybovat na úrovni 340 gigawatthodin.

Dokončení a uvedení elektrárny do provozu je plánováno na rok 2019. Akbank poskytne desetiletý úvěr 166 milionů dolarů na dobu deseti let. Energo-Pro zatím v Turecku vlastní pět vodních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 95 megawattů.

Projekt získá státní podporu v rámci mohutného rozvoje zdrojů elektřiny v Turecku. Tento boom má uspokojit rostoucí poptávku po energiích vzhledem ke zvyšujícím se potřebám tamní ekonomiky.

Nová elektrárna tak může uplatnit nárok na takzvaný zelený tarif ve formě desetileté garance výkupní ceny elektřiny v amerických dolarech, uvedla společnost. Podle dnešních Hospodářských novin majitel firmy Energo-Pro Jaromír Tesař také hodlá za 190 milionů korun postavit strojírny v Ankaře.