Excalibur kupuje pozemky vedle své továrny, chystá rozšíření výroby

Houfnice Dana - Excalibur Army

Houfnice Dana - Excalibur Army Zdroj: Excalibur Army

Česká zbrojařská společnost Excalibur Army investuje téměř 17 milionů korun do nákupu 4,5 hektaru pozemků v podnikatelské zóně ve Šternberku na Olomoucku, která sousedí s jejím závodem. Pozemky zajistí rozvoj našich výrobních aktivit, řekl jednatel Excalibur Army Petr Kratochvíl. Šternberský podnik Excalibur Army je zaměřen na servis a modernizaci vojenské pozemní techniky a nyní v něm pracuje více než 300 lidí.

„Úvaha o koupi pozemků bezprostředně navazujících na náš stávající areál byla z pohledu dalšího rozvoje společnosti strategickým rozhodnutím. Koupí pozemků si naše společnost zabezpečí vedle vhodného prostoru pro budoucí rozvoj našich výrobních aktivit také majetkoprávní ucelenost celého areálu,“ uvedl Kratochvíl. Podrobnosti podnikatelského záměru zatím nezveřejnil.

Kupní smlouvu na pozemky v podnikatelské zóně uzavřely Šternberk a firma Excalibur Army minulý týden. Společnost má za pozemky zaplatit do konce roku. Podle starosty města Stanislava Orsága (ODS) byla smlouva o převodu pozemků uzavřena na základě výsledků výběrového řízení na prodej těchto parcel. Realitní transakce patří z pohledu získaných finančních prostředků mezi největší v historii města, uvedl Orság.

Do skupiny Excalibur Army, která obchoduje s vojenským materiálem a technikou, patří několik výrobních a skladovacích společností. Firma Excalibur Army vlastní vojenský opravárenský podnik ve Šternberku, který v roce 2013 koupila od ministerstva obrany za 152 milionů korun, či bývalý vojenský opravárenský podnik v Přelouči na Pardubicku.

Licence na pandury

Excalibur Army například modernizuje bojová vozidla a další vojenskou techniku. Firma vlastní také licenci k výrobě obrněných transportérů Pandur pro vybraná teritoria východní Evropy a Asie. Excalibur získal exkluzivitu na licenční výrobu osmikolových vozidel od americké General Dynamics Land Systems, respektive její rakouské pobočky Steyr.

Skupina Excalibur Army zaměstnává zhruba 450 lidí. Majitelem mateřské společnosti Excalibur Army CZ je podnikatel Jaroslav Strnad, který spoluvlastní automobilku Tatra Trucks.