Finská YIT chce v Česku investovat miliardy do pozemků a nových bytů

Německo, byty - ilustrační foto

Německo, byty - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Finskou stavební a developerskou skupinu YIT neopouští v Česku apetit na nový byznys. V příštích třech letech chce prostřednictvím tuzemské dcery YIT Stavo investovat na českém trhu kolem 2,5 miliardy korun. Z toho zhruba 750 milionů až miliarda půjde do akvizic pozemků a projektů, zbytek do výstavby nových bytů na získaných parcelách.

„Tato základní čísla se mohou samozřejmě měnit v závislosti na hospodářské situaci v České republice a v eurozóně,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák. Podobně jako v případě konkurenční developerské společnosti Skanska Reality využívá tuzemská YIT financování ze zdrojů své matky.

Ve srovnání s ostatními developery vstoupila YIT na český trh relativně pozdě, a to v roce 2008, když koupila firmu Euro Stavokonsult. Od té doby dokončila v Praze čtyři bytové projekty, další tři nyní staví. Ambicí společnosti je dostat se do první pětky největších stavitelů bytů.

YIT Stavo loni prodala devadesát bytů, letos jich chce udat 150 a v příštím roce tři stovky. Firma se profiluje jako stavitel energeticky úsporného bydlení. Cílí tím na segment, v němž se v Česku pohybují například společnosti Skanska Reality nebo JRD.

Kořeny skandinávské YIT lze vysledovat do roku 1912. Kromě developerství se věnuje pozemnímu a průmyslovému stavitelství, technickému zabezpečení budov a jejich správě. Podniká i v Rusku a střední Evropě. Skupina, jejíž akcie se obchodují na helsinské burze, loni utržila 4,7 miliardy eur. Zaměstnává kolem 25 tisíc lidí.

Rozhovor se šéfem YIT Stavo Vladimírem Dvořákem čtěte v zítřejším deníku E15