Finská YIT postaví u golfu v pražském Motole nové byty

Stavba - ilustrační foto

Stavba - ilustrační foto Zdroj: ctk

Pokud golfista na hřišti v pražském Motole udělá zvláště vydařený odpal, tak se už brzy možná trefí do bagru, který tam bude vedle greenu hloubit základy nového bytového projektu finské developerské skupiny YIT, nazvaného dvojsmyslně Koti Green Motol.

Finové tam prostřednictvím české dcery YIT Stavo chtějí vybudovat 120 bytů. Celková investice má činit asi 400 milionů korun. „Prodeje zahájíme ještě letos,“ sdělil deníku E15 generální ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák.

Stavbu developer rozdělí do dvou fází. Výstavbou v Motole YIT poprvé vztyčí vlajku na levém břehu Vltavy, který byl dosud hájemstvím silnější konkurence. Právě mezi pětku největších developerů se YIT hodlá dostat.

Pomoci jí v tom mají až tři nové projekty, jejichž spuštění developer plánuje na příští rok. „Snažíme se portfolio našich projektů rozšířit tak, abychom plošně pokryli celou Prahu,“ uvedl Dvořák.

YIT získala první pasivní dům s certifikátem
Jeden z domů ve svém největším projektu v pražských Modřanech postaví YIT v pasivním standardu. Firmě se pro tuto budovu podařilo jako vůbec prvnímu stavebníkovi v Česku získat od Centra pasivního domu certifikát udělený podle kritérií německého Passivhaus Institutu. Například roční náklady na vytápění bytu o sedmdesáti metrech čtverečních v této stavbě nepřekročí 2800 korun. Prodejní cena takového bytu je nanejvýš o sedm procent vyšší než u běžných jednotek. YIT na prvním pasivním projektu otestuje trh. Pak se rozhodne, zda tak bude stavět i jinde.