Fond bydlení zopakuje nepovedený tendr

První tendr na správce Fondu rozvoje měst, který bude poskytovat úvěry na obnovu bytových domů, se nepovedl. Do soutěže se přihlásila jediná banka a Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) proto tendr na konci dubna zrušil. Nyní se pokusí o reparát. Předpokládaná hodnota zakázky není daleko od 200 milionů korun.

„Nový tendr bychom chtěli vyhlásit do konce června. Nyní ještě řešíme detaily zakázky s ministerstvem pro místní rozvoj,“ řekla deníku E15 mluvčí SFRB Jana Marešová. Proti nepovedenému jarnímu tendru nebudou muset uchazeči o zakázku skládat například kauci ve výši jednoho milionu korun. Samotné úvěry budou mít také nižší úrok, než se původně předpokládalo. Fond bydlení si od toho slibuje, že by tak tento typ půjček mohl být na trhu atraktivnější.

Úroková sazba by měla být podle Marešová stejná jako u programu Panel, u něhož se úrok odvíjí od referenční sazby Evropské unie. V případě úvěrů splatných do deseti let nyní u Panelu činí ročně 0,88 procenta, u půjček se splatností od deseti do 20 let procento, úvěry splatné od 20 do 30 let se ročně úročí dvěmi procenty.

Fond rozvoje měst vychází z unijního nástroje nazvaného Jessica, což je zkratka pro Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas. Pro rozjezd programu má fond k dispozici 610 milionů korun, které se musí vyčerpat do konce roku 2015. V následujícím rozpočtovém období 2014 až 2020 by program mohl mít k dispozici až dvě miliardy korun ročně. Háček je ovšem zatím v tom, že nyní budou moci peníze využít jen vlastníci budov ze sídel, které mají schválený Integrovaný plán rozvoje měst. Týká se to hlavně míst s takzvanými vyloučenými lokalitami. Od roku 2014 chce však fond poskytovat peníze na opravy bytových domů i v ostatních městech.