Fond České spořitelny koupil další kanceláře ve Varšavě za skoro dvě miliardy korun

Proximo II

Proximo II Zdroj: Proximo Office

Budova Proximo
2
Fotogalerie

ČS nemovitostní fond, který pro českou spořitelnu spravuje její dceřiná společnost Reico, koupil od developerské a investiční skupiny Hines druhou část kancelářského komplexu Proximo v polském hlavním městě za 77,3 milionů eur, tedy zhruba za 1,98 miliardy korun. Informovala o tom Česká spořitelna.

Nákup kancelářské budovy Proximo II, je již třetí akvizicí nemovitostního fondu v Polsku. Ta je plně pronajata a jejími hlavními nájemníky jsou globální poradenské společnosti Accenture a Ernst & Young. První část budovy koupil fond již v roce 2017 za 116,6 milionů eur a jednalo se o vůbec první akvizici na polském území. 

Od konsolidace obou částí projektu Proximo si slibujeme výnosy v rovině správy a potažmo vyšší dlouhodobou míru obsazenosti,“ řekl Tomáš Jandík, člen představenstva Reico zodpovědný za nemovitostní složku fondu.

Polsko je v posledních letech oblíbenou destinací pro nákupy českých realitních společností a fondů. Své akvizice zde provedla například realitní skupina CPI Property Group, která vlastní obchodní centrum Ogrody v polském městě Elblag, nebo realitní fond ZFP Group. Ten do svého portfolia přidal administrativní centrum Kotlarska 11 v polském Krakově. 

ČS nemovitostní fond vznikl v roce 2007. Řadí se k nejdéle působícím podílovým nemovitostním fondem na českém trhu. V jeho vlastnictví je nyní patnáct nemovitostí v Česku, na Slovensku a v Polsku, které mají celkovou hodnotu zhruba 25 miliard korun. V minulém roce kromě první části kancelářské budovy Proximo koupil ještě polské nákupní centrum Galeria Sloneczna.

Reico investiční fond je dceřinou společností České spořitelny. Mezi hlavní aktivity fondu patří poskytování služeb v oblasti investování do nemovitostí, investičních instrumentů na kapitálových trzích a správy majetku ve fondech. Obhospodařuje také ČS nemovitostní fond.