Globus otestuje menší typ hypermarketu, ploch v Česku je prý málo

Nejistota. Starosta Prahy 11 Jiří Štyler, který není developerům nijak nakloněn, projekt Globusu na Chodovci neodmítá, naopak v lokalitě Na Jelenách je pro něho nepřijatelný.

Nejistota. Starosta Prahy 11 Jiří Štyler, který není developerům nijak nakloněn, projekt Globusu na Chodovci neodmítá, naopak v lokalitě Na Jelenách je pro něho nepřijatelný. Zdroj: Foto ctk

Na dohled od Státního ústředního archivu, Top hotelu a centrály Agrofertu vyroste na pražském Jižním Městě u ulice Türkova nový hypermarket Globus. „Chceme i nadále růst, proto pracujeme na konceptu menších prodejen, který nám umožní dostat se z okrajů měst více k jejich centrům, a přiblížit se tak našim zákazníkům,“ sdělila deníku E15 mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Nový obchod má mít na pozemcích někdejšího Výzkumného ústavu zemědělských strojů necelých pět tisíc čtverečních metrů. Dosavadní hypermarkety Globusu zabírají nejméně jedenáct tisíc metrů čtverečních.

Zmenšování velkých obchodů odpovídá trendům na trhu. „Plochy deset až čtrnáct tisíc metrů čtverečních jsou již ty tam,“ komentoval změny vedoucí retailového oddělení v poradenské společnosti JLL Tomáš Soukup.

Podobně velký byl i původní projekt na Jižním Městě. Zmenšení mimo jiné pomůže záměr protlačit přes radnici Prahy 11, která není developerům příliš nakloněná.

Zahájení stavby? Bez komentáře

Přestože bojovný starosta Prahy 11 Jiří Štyler projekt Globusu na Chodovci jako takový neodmítá, je řetězec s harmonogramem výstavby opatrný. „Jsme opravdu v začátku, proto bychom samotné zahájení stavby ještě neradi komentovali,“ dodala zástupkyně firmy. Při prezentaci projektu před zástupci městské části projektant hypermarketu Radim Hubička uvedl jako nejoptimističtější termín zahájení stavby rok 2017. Výstavba zabere asi rok.

Klacky s plánováním nových velkých prodejen hází obchodníkům pod nohy i sám trh. „Prostoru pro výstavbu nových supermarketů či hypermarketů je v Česku málo a už jen v určitých lokalitách,“ dodal Soukup z JLL. Prostor k expanzi je podle něho už jen cestou převzetí celého řetězce nebo obsazením prostoru po konkurenci.

Globus má na Jižním Městě ještě druhé želízko v ohni, a to v lokalitě Na Jelenách. V tomto případě však již starosta městské části zdaleka tak vstřícný není. „Dokud budu starostou, tak Globus Na Jelenách bude mít velké problémy,“ nechal se slyšet Štyler.