Investic do retailových nemovitostí přibývá

ilustrační foto, Obchodní centrum Krakov v Bohnicích

ilustrační foto, Obchodní centrum Krakov v Bohnicích

V komerčních realitách sice letos investičním obchodům jednoznačné vévodí průmyslové nemovitosti, na spadnutí je však již také několik velkých transakcí s obchodními centry a dalšími maloobchodními budovami. Na tomto trhu se přitom letos dlouho nic nedělo. Hned na začátku roku sice skupina Meyer Bergman koupila za 72 milionů eur pražské outletové centrum Fashion Arena. První vlaštovka ale ještě jaro neudělala.

Situace se však nyní začíná obracet. Majitele nedávno změnila pražská Galerie Butovice. Podle informací deníku E15 jsou těsně před oznámením nového majitele také Arkády Pankrác nebo AFI Palác Pardubice. Největší peckou ovšem bude prodej centra Palladium na pražském náměstí Republiky. „Růst transakcí v retailu je zcela určitě trend,“ řekl jeden z aktérů realitního trhu, který si nepřál být jmenován.

Obchodům nahrává vznik fondů specializovaných jen na nákup středoevropského retailu. Příkladem je právě Galerie Butovice, kterou získal nový fond založený společně skupinou Valad a blíže neurčeným investorem. Fond se zaměří na maloobchodní nemovitosti v Česku a Polsku, a to s palebnou silou 500 milionů eur.

Na nákupech se projeví i ochota bank úvěrovat

Do dění na českém a polském trhu hodlá promluvit také fond společností Palmer Capital a Warburg-Henderson. Na nákupy má 250 milionů eur. „Dohromady se společností Warburg Henderson v současnosti kupujeme maloobchodní centrum v Polsku. Očekáváme, že k podpisu kupní smlouvy dojde v průběhu příštích dvou týdnů, ale bude trvat ještě přibližně dva měsíce, než budou splněny specifické podmínky ze strany prodávajícího,“ uvedl pro deník E15 výkonný ředitel společnosti Palmer Capital Ben Maudling.

Důležitým faktorem je podle něj ochota bank poskytovat na pořízení dobrých středoevropských nemovitostí úvěry za nízké úroky.