Realitní obchod roku. Prodává se pražské Palladium

Palladium

Palladium Zdroj: Jan Rasch, Euro

V komerčních nemovitostech se schyluje k transakci, která se stane možná vůbec největším letošním obchodem v realitách. Podle informací deníku E15 je na spadnutí dohoda o prodeji pražského obchodního centra Palladium, jednoho z nejúspěšnějších projektů v branži.

Cena se pravděpodobně vyšplhá přes 600 milionů eur. Při současném kurzu to znamená kolem 17 miliard korun. Tedy ještě více, než za kolik centrum se zhruba dvěma stovkami obchodů německý fond Hannover Leasing v roce 2007 koupil. „Dohoda by mohla být uzavřená ještě do konce letošního roku,“ uvedl jeden ze zdrojů. Současný vlastník informaci nekomentoval.

Palladium na náměstí Republiky patří s Novým Smíchovem a Obchodním centrem Chodov k první lize tuzemských nákupních center. To se projevuje i na nájemném. Metr čtvereční v takovýchto prémiových centrech stojí v Praze u nejlepších obchodů až kolem sta eur měsíčně. Centrum zahrnuje i kancelářskou část.

Půjde o největší obchod roku?

Pokud se prodej Palladia podaří dotáhnout do konce letošního roku, předčí velikostí dokonce akvizici portfolia českých skladů, kterou udělala společnost P3. Ta s cenou 523 milionů eur zatím vévodí letošnímu žebříčku realitních transakcí. Očekávaný prodej developera CTP, jehož cena se vyšplhá hodně přes jednu miliardu eur, se podle hlasů z trhu už letos nestihne. Stejně jako chystaný prodej pražského hotelu Hilton.

Palladium postavené za zhruba sedm miliard korun na místě bývalých Kasáren Jiřího z Poděbrad otevřelo brány v roce 2007. Hannover Leasing ho tehdy od developera EPD koupil ještě dříve, než do centra vstoupil první zákazník.