Irové prodávají projekt u Václavského náměstí

Ulice Na Příkopě

Ulice Na Příkopě Zdroj: archiv

Největší developerský projekt na výstavbu kanceláří a obchodů v centru Prahy za miliardy korun je na prodej. Majitel pozemků, irská developerská společnost Ballymore miliardáře Seana Mulryana, potřebuje dořešit své dluhy. Nejvážnějším zájemcem je podle informací deníku E15 izraelský developer Afi Europe, který už dlouho působí na českém realitním trhu.

Ballymore nemovitosti prodává v součinnosti s irskou státní konsolidační agenturou Nama. Projekt prostřednictvím rozsáhlé zástavby vnitrobloku propojuje pasážemi Václavské náměstí a ulice Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou. „Běží privátní tendr pro předem vytipované zájemce,“ řekl zdroj, který si nepřál být jmenován.

„Projekt je v úzké spolupráci s úředníky magistrátu hlavního města Prahy stále ve fázi plánování. Nejsme schopni komentovat spekulace trhu. Naše plány zůstávají stejné,“ sdělila mediální zástupkyně Ballymoru Tereza Procházková. Chystanou transakci nekomentovala ani agentura Nama.

infografika projektuinfografika projektu | ctk

Ambiciózní projekt nazvaný podle paláce v ulici Na Příkopě Savarin pochází z architektonické dílny Cigler Marani Architects. Počítá s 30 tisíci metrů čtverečních obchodů a 22 tisíci čtverečních metrů kanceláří. Podle Omara Sattara, ředitele tuzemské pobočky poradenské firmy Colliers International, dává takovýto záměr v centru metropole smysl. „Bude trvat ještě několik let, než se projekt Savarin začne stavět a než bude dokončen. Do té doby očekáváme, že velký podíl volných prostor v centru města bude pronajat.“

Ballymore již získal na zbourání některých zchátralých staveb ve vnitrobloku demoliční výměr. Vždy ale také tvrdil, že zachová památkově chráněné domy včetně historické jízdárny, kterou z okolních ulic není vidět.

Velké plány zhatila krize

Realitní společnost Ballymore není jediným irským developerem, z jehož plánů na výstavbu mnoho nezůstalo. Právě na Iry, kteří před krizí díky obrovskému úvěrovému dopingu nevěděli, do jakých nemovitostí investovat dřív, následná recese dopadla zvláště těžce.

Například firma Red Group musela vzdát plány na rozsáhlý projekt v jinonickém areálu Waltrovka. Ten se stal v roce 2012 kořistí dravců z Penty. V současnosti tam česko-slovenští miliardáři pod taktovkou Marka Dospivy stavějí kancelářské centrum Aviatica a chystají výstavbu bytů.

Další irská firma Avestus Real Estate nedávno zase prodala další fáze svého administrativního projektu Explora Business Center developerské skupině CTP. Pro lídra tuzemského trhu průmyslových staveb to znamená v Praze první vstup do výstavby kanceláří.

V neposlední řadě se irské krizové trable dotkly také pražského hotelu Hilton. Jeho vlastníkem byl původně zkrachovalý irský miliardář Sean Quinn. Aktuálně je lukrativní nemovitost za asistence poradenské společnosti JLL na prodej.