Jablonex chce žít z pronájmu budov

Bývalý sklářský gigant Jablonex nepočítá s obnovením výroby a jeho noví majitelé chtějí pouze obchodovat s výrobními areály a kancelářemi. Jablonex Group prostřednictvím mediální agentury oznámila, že se transformovala v realitní společnost.

Noví vlastníci, kteří koupili akcie Jablonexu letos na jaře, se snaží získat nájemce pro více než 63 tisíc metrů čtverečních administrativních, skladovacích a výrobních ploch v Jablonci nad Nisou. Z areálu by podle nynějšího záměru mělo vzniknout podnikatelské centrum. Bývalý závod v Železném Brodě je na prodej.

Jablonex Group, který býval světovým producentem skla a bižuterie, ukončil před dvěma lety výrobu. Skupina vznikla v roce 2005 spojením sklářských a bižuterních podniků Jablonecka, které mělo posílit jejich postavení na světových trzích. Dlouho ale nevydrželo. Levná asijská bižuterie, silná koruna a hlavně neschopnost vlastníků problémy řešit, způsobily rozpad společnosti. Z původních zhruba 3900 zaměstnanců jich na konci loňského roku zůstalo ve firmě 26. Tržby klesly z někdejších až pěti miliard na loňských 90 milionů, hospodaření skončilo loni ztrátou přes 122 milionů korun. Jablonex Group už také přesunul své sídlo do Prahy a značku prodal španělské firmě Fanjoya Group.