JPMorgan prodává svou někdejší centrálu v New Yorku. Za miliardu dolarů

Banka JPMorgan Chase

Banka JPMorgan Chase Zdroj: ctk

Americký bankovní gigant JPMorgan Chase & Co, který loni utrpěl vysokou obchodní ztrátu, plánuje prodat kancelářský mrakodrap v newyorském Manhattanu, jenž v minulosti sloužil jako jeho ústředí. Prodej 60patrové budovy s názvem One Chase Manhattan Plaza by měl firmě přinést nejméně jednu miliardu dolarů (přes 19 miliard Kč).

Banka postavila mrakodrap v šedesátých letech minulého století, kdy byl generálním ředitelem peněžního domu David Rockefeller, vnuk ropného magnáta Johna Davisona Rockefellera.

JPMorgan se budovu snažila prodat již v roce 2009. Hospodářská recese však tehdy srazila ceny nemovitostí, takže banka od prodeje upustila.

Společnost JPMorgan loni utrpěla obchodní ztrátu 6,2 miliardy dolarů, kterou údajně způsobil obchodník Bruno Iksil přezdívaný londýnská velryba. Americký Senát letos banku kvůli této ztrátě podrobil ostré kritice. Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit.

Banka se potýká také s dalšími problémy. Ve Spojených státech například čelí vyšetřování souvisejícímu s hypotečními produkty, které prodala před vypuknutím finanční krize. Minulý měsíc se JPMorgan dohodla, že zaplatí 410 milionů dolarů, aby urovnala obvinění z manipulace s cenou elektřiny.