Kabely v tunelu Blanka patří Praze, tvrdí dodavatel

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Zničené kabely v pražském tunelu Blanka jsou podle platných smluv majetkem hlavního města. Uvedl to zástupce dodavatele technologií ČKD Praha DIZ Petr Zlomek. Město tak podle něj nese zodpovědnost a musí hradit i případné škody. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) označil v reakci jednání firmy za neseriózní. Pokud by prý firma chtěla situaci skutečně řešit, už by to podle něj učinila.

Slovní přestřelka mezi vedením města a dodavateli stavby trvá už několik dní. Vzrušená debata se vede hlavně kolem toho, kdo nese vinu za vlhké prostředí v tunelu a kdo zaplatí výměnu kabelů poničených mokrem.

Podle některých informací by výměna kabelů, kvůli které se znovu odsunul termín otevření tunelu, mohla vyjít na stovky milionů až na miliardu korun. Přesnou částku ale zatím nikdo neuvedl.

Do kabelů napršelo až po montáži

Zlomek řekl, že dle smluv Praha ručí za suché prostředí tunelu. „ČKD Praha DIZ chce jednoznačně prohlásit, že nikdy v tunelu Blanka nemontovala technologie ani kabely do nevyhovujícího prostředí. Problémy s vodou či nadměrnou vlhkostí nastaly až po dokončení montáže kabelů do kabelových chrániček pod chodníky,“ uvedl.

Poprvé se tak podle něj stalo po přívalových deštích v červenci roku 2013. O riziku poškození kabelů tehdy firma informovala správce stavby i investora, Praha se prý ale problémem začala „vážněji“ zabývat až při zkouškách vloni na podzim.

Každý týden jinak

„Je to velice zajímavá informace, protože firma ČKD Praha DIZ přijde každý týden s něčím dalším,“ reagoval na vyjádření firmy náměstek Dolínek. „Ukazuje to na vrcholnou neserióznost dodavatele,“ doplnil. K tomu, zda jsou informace citované firmou ze smluv pravdivé, se nevyjádřil.

Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun.