Kancelářský byznys drží obnova starých smluv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Pražský kancelářský trh by nevykázal loni bez obnovení stávajících nájemních smluv téměř žádný růst. Poptávka po moderních kancelářích se sice v hlavním městě zvýšila meziročně více než o pětinu, když se ale odečtou obnovené smlouvy, je růst téměř na nule. Vyplývá to z údajů sdružení poradenských firem Prague Research Forum.

„Firmy jsou v expanzi stále velmi opatrné. Počet podniků, které by nově vstupovaly na trh, neroste,“ uvedla Radka Novak z poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Ani loňské poslední čtvrtletí nepřineslo vybočení z celoročního trendu. Obnovy starých smluv se podílely v závěru roku na celkové poptávce z 64 procent, což bylo dokonce nejvíce ze všech loňských kvartálů.

Loni se v Praze přestěhovala jediná firma, jež si pronajímá přes pět tisíc metrů čtverečních. Ve hře přitom bylo v tomto segmentu dalších sedm společností; ty se ale nakonec dohodly se stávajícími domácími a místo stěhování jen obnovily smlouvy.

Trh má i další problém. Když se firmy přestěhují, zůstane po nich díra jinde. „Nová poptávka se tak téměř anuluje,“ podotkla Radka Novak. Ukazatel takzvané čisté absorpce, v němž se od nově pronajatých ploch odečítají prostory, ze kterých se firmy vystěhovaly, se propadl loni meziročně o polovinu. Přesto však zůstal v plusu, a to na 34 tisících metrech čtverečních.

Míra neobsazenosti pražských kanceláří převýšila na sklonku loňska třináct procent. Nájemce postrádalo přes 389 tisíc metrů čtverečních moderních kanceláří. Největší podíl prázdných kanceláří je v sedmé a deváté městské části, činí zhruba 29 procent. „Neobsazenost se bude letos a příští rok zvyšovat. Problém budou mít hlavně starší budovy,“ řekl na Stavebním fóru Ondřej Novotný, analytik firmy Jones Lang LaSalle.

Na pražském kancelářském trhu vzniká více ploch, než odpovídá dlouhodobé poptávce, shodují se konzultanti. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku spustili developeři výstavbu čtyř projektů. Největší z nich odstartovala v Praze 5 skupina Penta, která v Jinonicích postaví v první fázi 27 tisíc metrů čtverečních administrativních ploch.