Konec zlatých časů hypotečního byznysu. Apríl lidem skokově vzdálil vlastní bydlení

Tisíce zájemců o hypotéku si ode dneška budou muset přiznat, že jim ujel vlak.

Tisíce zájemců o hypotéku si ode dneška budou muset přiznat, že jim ujel vlak. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Tisíce zájemců o hypotéku si od pátku budou muset přiznat, že jim ujel vlak. A nejde o obligátní apríl. Od dubna začala Česká národní banka chladit hypoteční byznys hned několika způsoby. Vedle dalšího zdražení peněz v samotném závěru března je to především nutnost našetřit si na nový byt až pětinu ceny, tedy dvojnásobek dosud potřebných úspor. Na peníze nedosáhnou ani ti, kterým by po zaplacení měsíční splátky půjčky zbylo ze mzdy méně, než káže regulátor. ČNB totiž od dubna oprášila limity pro poskytování hypoték, jež padly na počátku pandemie. 

„Samotná aplikace úvěrových ukazatelů k 1. dubnu může způsobit pokles prodejů nových hypotečních úvěrů o zhruba 15 až 20 procent,“ uvádí manažer hypoték v Komerční bance Ondřej Šuchman. Významnější dopad na celý hypoteční trh však podle něho mají stále rostoucí úrokové sazby.

„Je zřejmé, že u určité skupiny klientů se ještě může snížit dostupnosti bydlení,“ dodává i šéf hypoték České spořitelny Filip Belant. Silnější může být dopad hypoték nasmlouvaných na novostavby. „Předpokládáme, že touto změnou bude postiženo přibližně třicet procent objemu hypoték,“ soudí obchodní ředitelka developera YIT Stavo Dana Bartoňová. 

Zpřísnění ze strany centrální banky nastává z pohledu klientů v ten nejméně šťastný okamžik. „Na straně bank dochází ke snížení dostupnosti vzhledem k vyšším nárokům na bonitu při zohlednění rostoucích životních nákladů,“ uvádí obchodní ředitel poradenské společnosti Partners Jan Brejl.

Video placeholde
Očima guvernéra: Drahé hypotéky • Videohub

Části klientů zůstane půjčka nedostupná, část může získat jen podstatně menší částku než doposud. „Opatření budou mít vliv na zhruba deset až patnáct procent žadatelů o úvěr, a to především ve smyslu snížení maximální částky, kterou si budou moci dovolit od banky půjčit,“ dodává Brejl. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!