Lobbista Hrdlička převzal od ČD firmu na přestavbu Nádraží Holešovice

Projekt Centrum Holešovice

Projekt Centrum Holešovice Zdroj: Neovisual

Projekt Centrum Holešovice
Nádraží Holešovice
Nádraží Holešovice a navazující železniční mosty
Nádraží Holešovice
Nádraží Holešovice
5
Fotogalerie
Firma napojená na politického podnikatele Tomáše Hrdličku ovládla společnost Centrum Holešovice. Ta měla uskutečnit velkou přestavbu Nádraží Holešovice a okolí. Šlo o společný podnik Českých drah a společnosti Navatyp, později přejmenované na Prominecon.

Vizualizace představené před deseti lety ukazovaly Nádraží Holešovice ve futuristické podobě. Na střeše nového komplexu měl být dokonce heliport. Podle ČD je však původní projekt už minulostí. Smlouva o projektu totiž předpokládala získání územního rozhodnutí do pěti let od jejího uzavření. Termín vypršel již před čtyřmi lety.

“České dráhy již nejsou s Centrem Holešovice nijak spojeny a Centrum Holešovice nevlastní žádné majetky ČD ani k nim nemá žádná práva,” sdělil mluvčí drah Radek Joklík. Okolní pozemky jsou podle něj v majetku drah, nikdo na ně nemá předkupní právo. “O jejich dalším využití rozhodnou České dráhy po jejich novém zaměření a především po ověření, zda jejich část nepotřebuje SŽDC pro provozování dráhy,” dodal Joklík.

S jakým záměrem Hrdlička a spol. převzali Centrum Holešovice, zatím není jasné. “Tento projekt nemám v naší skupině na starosti,” řekl byznysmen E15.cz.

Lukrativní pozemky

Na realitním trhu se pozemky okolo nádraží považují za jedny z nejžádanějších nezastavěných parcel pro novou výstavbu v metropoli. “Lokalita kolem Nádraží Holešovice má potenciál rozvoje do budoucna. Oblast nabízí excelentní dostupnost a dopravní uzel spojující vlakové spojení, autobusy, metro a tramvaje, spolu s dostupností autem,” uvedla specialistka na komerční nemovitosti Lenka Šindelářová z poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate.

Developer Skanska Property aktuálně hned naproti nádraží chystá na severním okraji obřího rozvojového území Bubny nové kancelářské centrum nazvané Visionary. Hlavní slovo má ovšem v Bubnech skupina Orco, kterou před časem ovládnul realitní magnát Radovan Vítek.

Návrh nového Metropolitního plánu Prahy počítá v okolí Nádraží Holešovice s výstavbou až jedenadvacetipatrových budov.

Téma o velkých rozvojových územích v Praze čtěte v pátečním deníku E15.