Makro v Česku otestuje supermoderní sklad, vsadí na roboty

ilustrační foto

ilustrační foto

V Úžici poblíž Prahy dojednává obchodní řetězec s developerem CTP detaily logistického uzlu. Plánovaný areál má poprvé vsadit na vysoký stupeň automatizace.

Roboti a minimum skladníků budou základní znaky velkého skladu, který si u Prahy nechá postavit velkoobchodní řetězec Makro. Bude to pilotní projekt pro celou Evropu. Pokud se osvědčí, vzniknou podobné technologiemi prošpikované sklady i jinde. Ve hře je podle informací deníku E15 také Morava a Slovensko. Detaily záměru Makro tají.

„Projekt je v rané fázi a zveřejňovat jakákoli fakta by bylo předčasné a nezodpovědné,“ sdělila mluvčí firmy Romana Nýdrle. Jisté je, že developer už s řetězcem uzavřel předběžnou dohodu o realizaci a pracují na konečné smlouvě.

Sklad o padesáti tisících metrech čtverečních vznikne v Úžici u dálnice D8 v logistickém areálu developera CTP. Realitní firma ho koupila v roce 2014 od izraelské developerské společnosti AFI Europe. Nedaleko má velký distribuční sklad také Tesco.

Nový sklad zahustí logistickou síť Makra. Jeden z dosavadních významných skladů obchodu je v Jažlovicích u dálnice D1. Pro Makro ho tam provozuje logistická společnost Hopi.

Evropská maloobchodní čtyřka
Obchodní řetězec Makro provozuje v tuzemsku třináct velkoobchodních center a zaměstnává přes tři tisíce lidí. Podle posledních zveřejněných výsledků má v Česku společnost tržby kolem třiceti miliard a zisk převyšující jednu miliardu korun. Makro patří do německé skupiny Metro, čtvrtého největšího maloobchodního uskupení v Evropě. Koncern právě chystá rozdělení firmy na dvě nezávislé části. Do jedné vyčlení velkoobchodní a potravinářský byznys, do druhé prodej elektroniky. Změna má urychlit růst skupiny.