Milionové škody. Developeři vyčíslili ztráty za pozastavené stavební předpisy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zmařené projekty za desítky milionů korun, chaos a nejistota, to přinese podle pražských developerů rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) pozastavit platnost pražských stavebních předpisů. Podle bývalého primátora Tomáše Hudečka se navíc opět rozvolní pravidla pro zákaz velkoformátové reklamy.

Pozastavení platnosti ve středu oznámila po jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (obě ANO). Na vypracování nových předpisů dá nejspíš hlavnímu městu nejméně půlroční lhůtu.

Legislativní Kocourkov na úrovni Prahy, tak verdikt úřadu nazval generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec. „Jepičí životnost předpisů způsobila a ještě způsobí řadě developerů až milionové ztráty, protože všechny své projekty, které firmy připravovaly podle nových stavebních předpisů, můžou hodit do koše a dojde tak i k pozdržení jejich realizace,“ sdělil serveru E15.cz Korec.

Nové stavební předpisy podle Korce sice společnosti Ekospol přinášely řadu výhod a pozitivních změn, které ale anulovalo to, že byly protlačené bez dohod na úrovni pražského zastupitelstva a ministerstva pro místní rozvoj. „Systém, kdy byly přijaty „natvrdo“ bez široké shody, vnímáme jako chaotický a ve svém konečném důsledku škodlivý,“ uvedl Korec.

Teď zrušení předpisů způsobilo zmatek a chaos v systému povolování staveb. „Stav, kdy nebudou platit ani původní předpisy a ani předpisy nové (a místo nich budou platit po určitou dobu předpisy platné v celé České republice), považujeme za velice problematický pro celý developerský sektor v Praze,“ upozornil Korec.

Pro trh destruktivní

Nejasnosti okolo stavebních předpisů označil pro fungování trhu za naprosto destruktivní předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský. Uvedl, že proces rozvoje, schvalování a realizace nových staveb je velmi finančně i časově náročná činnost a musí se plánovat v horizontu mnoha let dopředu.

„Vnímáme to jako velmi nešťastné. Všechny naše nově připravované projekty jsou již navrhovány v souladu s pražskými stavebními předpisy a jakákoli případná další změna této legislativy by pro nás pochopitelně znamenala velké komplikace a výrazně zvýšené náklady,“ sdělil Kunovský.

Průměrná doba od začátku práce na návrhu projektu do dokončení stavby činí podle Kunovského kvůli velmi složitým několikastupňovým schvalovacím procesům přibližně sedm let.

Kunovský poznamenal, že pražské stavební předpisy konečně přinesly jasná pravidla a předvídatelnost. „Věříme, že pozastavení platnosti pražských stavebních předpisů je jen dočasné,“ sdělil.

Právní nejasnost trápí podle ředitele úseku přípravy projektů Luďka Hrušky i společnost Finep. „Nikdo neví, co bude dál, sotva začaly v říjnu platit, už se v prosinci pozastavují,“ zmínil Hruška. Právní jistota pro praktickou stránku stavění je podle něj aktuálně nulová. Přitom hodnota projekčních prací, které přijdou v celé Praze vniveč, je v řádech desítek milionů korun, upozornil.

Návrat velkoformátových ploch

Pozastavení stavebních předpisů kritizuje i bývalý primátor Hudeček, který je prosadil. Stopka podle něj uvolnila opět ruce billboardovým firmám, které proti předpisům ostře po celou dobu vystupovaly.

„Dnes mohou billboardy v Praze opět růst a nižší ochranu má i památková rezervace. Nové vedení Prahy jde proti samotnému městu a obyvatelům, to zde ještě za 20 let polistopadového vývoje nebylo,“ konstatoval Hudeček.

Podle magistrátní mluvčí Petry Hrubé ještě magistrát neobdržel rozhodnutí MMR, kterým byla účinnost pražských stavebních předpisů pozastavena, takže zatím stavby podle nich posuzuje. Ve chvíli, kdy rozhodnutí obdrží, začne se řídit celorepublikovými vyhláškami. Například reklama tak podle Hrubé zcela bez regulace nezůstane.

Výraznější rozdíl mezi předpisy, které platily v Praze do října a nynějším provizorním vyhláškovým systémem, je podle mluvčí pouze v oblasti řešení dopravy v klidu. Tvůrce předpisů, pražský Institut plánování a rozvoje (IPR), zatím podle mluvčího Adama Švejdy situaci vyhodnocuje.