MMR spustí další nabídku úvěrů pro nájemní byty

Ministerstvo pro místní rozvoj vypíše v březnu další nabídku nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů zejména pro seniory a sociálně slabé občany. Předpokládaný objem peněz je 300 milionů korun.

„Pokud bude zájem vyšší, začneme jednat s ministerstvem financí o zvýšení limitu tak, abychom mohli případně vypsat další výzvu,“ uvedl na Stavebním fóru náměstek Miroslav Kalous. Loni na podzim spustilo ministerstvo pilotní projekt s objemem 120 milionů. Nakonec však přiznalo jen desetimilionový úvěr moravské společnosti Stavos stavba s projektem na výstavbu desítky nájemních bytů. Ostatních sedm uchazečů neprošlo kritérii například kvůli tomu, že jejich předpokládané náklady na výstavbu byly příliš vysoké.

Půjčka od Státního fondu rozvoje bydlení na sociální byty musí být využita pro bydlení seniorů nad 70 let nebo lidí, jejichž příjem nedosahuje životního minima. Úvěr je poskytován na 30 let, přičemž projekt musí sloužit nájemnímu bydlení minimálně deset let. Pak jej může investor prodat, pokud okamžitě splatí úvěr.