Největší kancelářskou budovu Rumunska roku 2014 postavila česká firma

Administrativní budova Green Gate, kterou minulý
měsíc dokončila česká skupina S group holding,
patří k největším takovým projektům v Bukurešti

Administrativní budova Green Gate, kterou minulý měsíc dokončila česká skupina S group holding, patří k největším takovým projektům v Bukurešti Zdroj: S group

Liberecká společnost S group holding se zařadila mezi nejvýznamnější developerské hráče Rumunska. Loni totiž dokončila suverénně největší kancelářskou budovu země. Její bukurešťský projekt Green Gate má nájemní plochu 31 tisíc metrů čtverečních. To je o 12 tisíc metrů víc, než dosáhla loňská dvojka, Green Court Building A od švédské Skansky.

Celková plocha loni dokončených administrativních center v Rumunsku činí 165 tisíc metrů čtverečních, což je oproti roku 2013 o 40 procent víc. První pětka největších budov má podle serveru Romania-insider.com souhrnnou plochu 100 tisíc metrů. Čtyři z nich stojí v Bukurešti a jeden v Kluži, třetím největším městě země.

Zpožděný trh

Český holding šel do Rumunska kvůli růstovému potenciálu. „Rumunský nemovitostní trh je v porovnání s českým v podstatném časovém zpoždění, což znamená více příležitostí,“ uvedla šéfka developmentu skupiny v Rumunsku Vladimíra Nováková. Podle ní tamní trh není ještě zdaleka nasycen kvalitními projekty, přitom do Bukurešti stále přicházejí noví nájemci ze západní Evropy i USA.

Investice do Green Gate se vyšplhala na 55 milionů eur (kolem 1,5 miliardy korun). Financování z větší části poskytla PPF banka, další české firmy pak zajistily řadu subdodávek. Společnost Syner Romania z S group holdingu stavbu dokončila loni v květnu, kdy ji otevřela za účasti českého prezidenta Miloše Zeman.

„S hrubou nájemní plochou 31 tisíc metrů čtverečních a celkovou vystavěnou plochou kolem 52 tisíc metrů patří jednoznačně k těm největším projektům v Bukurešti,“ vysvětlila Vladimíra Nováková.

Developerská premiéra Skansky v Rumunsku

Druhá nejrozsáhlejší kancelářská budova, které loni vyrostla v Rumunsku, je zmíněná Green Court Building A. Objekt s plochou 19,5 tisíc metrů čtverečních byl prvním developerským počinem švédské Skansky v zemi. Firma jej nicméně v listopadu za 44 milionů eur prodala investiční společnosti Globalworth.

Loňská kancelářská trojka, klužský The Office 1, se chlubí plochou 19 tisíc metrů. Za 26 milionů eur ji vybudoval jihoafrický investiční fond NEPI spolu s rumunským byznysmenem Ovidiu Sandorem.

S group holding je dřívější Syner
Stavební, developerská a investiční skupina S group holding vznikla v roce 2007 transformací firmy Syner a jejích dceřiných společností. Syner byl založen v roce 1991 jako regionální firma. Postupem času se stal jedním z největších stavebních hráčů v Česku a prostřednictvím svých dceřiných firem začal hrát významnou roli i mimo ryze stavební výrobu – například v developmentu či správy budov. Podle informací z poslední účetní uzávěrky většinový podíl ve firmě (50,5 %) drží prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Zbytek patří Jiřímu Urbanovi.

Bílému Tygrovi je jeho liberecké království malé