Největší seniorský dům jde opět do dražby

Němečtí senioři.

Němečtí senioři. Zdroj: profimedia.cz

Zánovní Senior Dům v Českých Budějovicích, který je největším zařízením svého druhu v Česku, bude na konci ledna potřetí na prodej v dražbě. Areál s 300 byty postavila v roce 2009 firma Senior Resort, vlastnila ho společnost L.a S. Tábor. Obě firmy spojené táborským podnikatelem Stanislavem Snášelem ale zkrachovaly.

Insolvenční správce se pokusil vydražit Senior Dům už dvakrát loni, kupec se nenašel. V nadcházející dražbě se proto začne přihazovat na 295 milionech korun, původní vyvolávací cena činila 350 milionů.

O objekt na Husově třídě aktuálně projevila zájem také firma z Rakouska. „Rakušané mají představu, že by část klientů pro Senior Dům získávali i ze své země,“ řekl deníku E15 ředitel domova Jan Bulvas. Rakouští podnikatelé podle něj nyní řeší, jak v případě dražebního úspěchu ošetřit právně další postup.

Obyvatelé domů ale mezitím už víc než rok tonou v nejistotě, co s nimi bude dál. „Insolvenční správce nemůže nového majitele zavázat k tomu, aby domov dál provozoval,“ uvedl šéf zařízení. Současně ale nepředpokládá, že by nový majitel chtěl důchodce vystěhovat. V areálu je nyní obsazeno asi 130 bytů.

Obyvatelé mají smlouvy na dobu neurčitou a v případě vystěhování by se jim nový vlastník musel postarat o náhradní bydlení. Navíc by měl problém využít dům jinak, soudí ředitel Senior Domu. Čisté měsíční nájemné bez poplatků za služby podle velikosti bytu činí 6900 až 10 800 korun.

Firma Senior Resort měla ještě v roce 2008 smělé plány. V pěti tuzemských městech chtěla za dvě miliardy korun vybudovat pro důchodce 1500 nájemních bytů. Dům v Českých Budějovických měl být pilotním projektem záměru, který zkrachoval. Dluhy vlastnické firmy L. a S. Tábor šplhají k miliardě korun. Snášel loni skončil za mřížemi, v prosinci ho soud za úvěrové podvody poslal na osm let do vězení. Rozsudek ještě není pravomocný.

Neslavně skončil v roce 2009 také plán firmy Residence Classic, která postavila bydlení pro seniory v Průhonicích. Brzy zbankrotovala a budovu koupil pro jiné účely miliardář Andrej Babiš.

Úspěšným příkladem podnikání s bydlením pro důchodce je naopak společnost Senior Park. Firma provozuje už čtyři seniorské areály, další dva chystá.