Nejvíc stavebních tendrů letos vyhrála Skanska, má zakázky za pět miliard

SKANSKA ŽS - modernizace železniční trati v úseku Červenka - Záhřeb na Moravě

SKANSKA ŽS - modernizace železniční trati v úseku Červenka - Záhřeb na Moravě Zdroj: Archiv/Euro

Stavební firmy získaly během tří čtvrtletí od veřejné správy zakázky za téměř 110 miliardy korun, což je meziročně o třetinu více. Nejvíc tendrů vyhrála společnost Skanska, která v tomto období získala zakázky za bezmála pět miliard korun.

Nejvíc rostly zakázky na inženýrské stavby, meziročně o 42,9 procenta na 81,7 miliardy korun. Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, pak stoupla o deset procent na 28 miliard korun.

Čísla navíc ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách platná od letošního ledna. Ta zvýšila hranici pro zveřejňování podlimitních stavebních zakázek z původních tří milionů bez DPH na dvojnásobek.

„Meziroční růst počtu a hodnoty zadaných zakázek v letošním lednu až září by byl, při očištění o tento vliv, ještě vyšší,“ upozornil Zdeněk Kunc, ředitel pro inženýrskou činnost poradenské společnosti ÚRS, která analýzu zakázek zveřejnila.

Největší letošní zakázky
Největší stavební veřejnou zakázkou bylo letos zdvojení elektrického vedení zadané společností ČEPS, kterou za 2,7 miliardy korun získalo sdružení GA Energo technik, Elektrotrans a Elcon Bratislava. Dvě zakázky s cenou nad miliardu zadala také SŽDC. Skanska od ní získala dvoumiliardovou zakázku a AŽD Praha zakázku za 1,55 miliardy korun. ŘSD se do přehledu největších zakázek dostalo s tendrem na výstavbu přeložky silnice I/11 v úseku Oldřichovice - Bystřice. Tu za dvě miliardy korun postaví sdružení Mota-Engil Central Europe ČR a SDS Exmost.

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo 1427 společností. Největší objem si připsala Skanska, která vyhrála 69 tendrů za 4,85 miliardy korun. A z dalších 736 milionů korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Hodnota zakázek zadaných vládním sektorem vzrostla meziročně o 21,6 procenta na 44,8 miliardy korun. Města a obce zadaly stavební zakázky za 54,5 miliardy korun, což je meziročně o 51 procent více. Jejich podíl vzrostl o šest procentních bodů na 49,7 procenta. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty, šlo o celkem 95 zakázek za 19 miliard korun.