Nejvyšší budovou v Česku je brněnský AZ Tower

AZ Tower

AZ Tower Zdroj: ctk

Se 111 metry se letos stal nevyšší budovou v ČR brněnský AZ Tower. Brněnský mrakodrap tak o dva metry překonal pražský věžový dům City Tower, který byl nejvyšší budovou přes pět let, od 20. prosince 2007.
Na 17 tisících metrech čtverečních budou zejména obchodní, kancelářské a rezidenční prostory. Celá stavba má podle původních propočtů stát 800 milionů korun.
Podle posledních informací investoři prodali zhruba 60 procent všech prostor v mrakodrapu. Řada jednotlivců a firem volí spíše koupi než pronájem.
Doposud nejvyšší budova City Tower měří 109 metrů a stojí v Praze na Pankráci. Má 27 pater. Tato stavba byla zahájena již v roce 1983 a od roku 2005 proběhla přestavba. Budova byla nakonec zkolaudována v prosinci 2007.
4
Fotogalerie
Nejvyšší budovou Česka je od letošního roku brněnský AZ Tower. Se svými 111 metry o celé dva metry "předběhl" dosavadní jedničku - pražský kancelářský věžový dům City Tower.

Stavba přišla asi na 800 milionů korun.

Investoři již prodali zhruba 60 procent všech prostor v mrakodrapu. Řada jednotlivců a firem volí spíše koupi než pronájem.

V domě je i 17 apartmánů. Za cenu 16 milionů korun bez DPH je prodaný i největší z nich, mezonetový byt o rozloze 330 metrů čtverečních, který je ve 28. a 29. patře budovy.

V prvním až třetím patře mrakodrapu bude obchodní pasáž. V ostatních podlažích vzniknou kanceláře, několik obsadí byty a v nejvyšším třicátém patře bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut.