Někdejší chloubu dostihů v Mimoni čeká prodej

Areál hřebčína v Mimoni

Areál hřebčína v Mimoni

Hřebčín v Mimoni na Českolipsku proslulý chovem dostihových koní jde do dražby. Současný majitel hřebčína totiž nemá dost peněz na provoz, takže se s věřitelem dohodl na jeho prodeji. Dražit se bude 10. dubna, licitovat se začne od 13 milionů korun, oznámila dražební společnost Naxos.

Movití milovníci koní mají v dražbě šanci mimo hřebčína získat ještě závodiště, tréninkové zázemí i rozsáhlé výběhy a pastviny. „Výhodou je mimo jiné jeho rozloha, která představuje téměř 30 hektarů,“ uvedl manažer Naxosu Michal Skuhra. Koně na dostihové dráze v Mimoni naposled závodili v roce 2011. O dva roky dříve tu vítězům předával ceny i prezident Václav Klaus.

Areál hřebčína v Mimoni a přilehlé závodiště

Hřebčín v MimoniHřebčín v Mimoni

Závodiště v MimoniZávodiště v Mimoni

První závod se na mimoňském závodišti běžel v roce 1965, tedy v roce založení hřebčína. Ten se Zaměřoval hlavně na chov anglických plnokrevníků. Nejvíce se proslavil v osmdesátých letech minulého století. Vzešli odtud Taran a Trocadero, vítězové prestižního Československého derby.

Skuhra z Naxosu nevylučuje, že by se prázdný areál mohl vrátit ke svému původnímu poslání. „Pokud jej koupí milovník koní, věřím tomu, že se do prázdného hřebčína vrátí život spojený s chovem a s dostihovým sportem,“ uzavřel manažer.

Tři oříšky pro hřebčín v Kladrubech