Netradiční depozitář Uměleckoprůmyslového muzea se už rozhlíží nad zemí

Stavba epozitáře Umělecko průmyslového muzea

Stavba epozitáře Umělecko průmyslového muzea Zdroj: PSJ

Centrální depozitář Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (UPM), netradiční projekt za čtvrt miliardy korun, už má čtyři podlaží. Drží se tak termín dokončení stavby na konci roku 2015.

Centrální depozitář byl vyprojektován jako nízkoenergetická budova na kruhovém půdorysu. Samotný depozitář tvoří čtvercové jádro budovy. UPM tímto získá zásadní prostory pro umístění svých cenných sbírek, které muzeum ve své více než stotřicetileté historii nashromáždilo.

Stavba je financována bude z programu Národního kulturního pokladu Ministerstva kultury ČR, z něhož stát platí rekonstrukce či novostavby sídel několika státních kulturních institucí.

„V současnosti jsou provedena dvě podzemní a jedno nadzemní podlaží monolitické konstrukce a finišujeme na druhém nadzemním patře. Právě netradiční kruhové řešení obvodové konstrukce čtyřpodlažní nadzemní části depozitáře představuje zajímavou výzvu,“ uvedl Jaromír Gregor, projektový manažer z realizujícího Regionu Čechy společnosti PSJ, která je generálním dodavatelem stavby.

Ukončení výstavby centrálního depozitáře je naplánováno na prosinec 2015, což je termín završení zkušebního provozu a procesu zregulování budovy. Postupný přesun sbírkových předmětů z dočasného depozitáře bude probíhat ve druhém pololetí roku 2015.

Maketa budoucího depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea v pražských Stodůlkách

Maketa Depozitáře UPMMaketa Depozitáře UPM | PSJ