Nová zelená úsporám vadí fondu bydlení

zelená úsporám

zelená úsporám Zdroj: profimedia.cz

Vedení Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) nechce, aby si jeho zahajovaný program s názvem Panel 2013+ konkuroval s Novou zelenou úsporám ze Státního fondu životního prostředí. Oba programy totiž mají podporovat mimo jiné zateplování bytových domů. „Nedokážu si představit, že by stát měl dva programy, které by si konkurovaly,“ řekl ředitel fondu bydlení Jiří Koliba.

Klíč k tomu, jak vyřešit překrývání programů, budou mít hlavně politici, v tomto případě ministr životního prostředí Martin Chalupa (ODS) a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). Podle zdroje deníku E15 však kritika vůči navrhovanému nastavení Nové zelené úsporám zazněla nejen z ministerstva pro místní rozvoj, pod které fond bydlení patří, ale také z rezortu průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS).

Zatímco Nová zelená úsporám začne přijímat žádosti o podporu nejspíš až v srpnu, program Panel se otevře už 11. ledna, pro letošek má k dispozici zatím jen 210 milionů.

V závislosti na zájmu ale bude moci fond bydlení ještě během roku uvolnit až miliardu. K tomu by ovšem musela dát souhlas vláda. Peníze bude SFRB poskytovat ve formě výhodných úvěrů, takže je bude moci po vrácení půjčovat dál.

Nová zelená úsporám má mít na začátku 1,4 miliardy, půjdou nejdřív hlavně na zateplování rodinných domů.