O povinnosti notifikovat předpisy Praha věděla, tvrdí úřad

Praha

Praha Zdroj: CC BY-SA 2.0: Olivier Bruchez via Flickr

Podle Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) Praha věděla dopředu, že má povinnost notifikovat Pražské stavební předpisy u Evropské komise. Celostátní vyhláška, která dnes na územní Prahy platí, řádně notifikována byla. Řekl to náměstek předsedy úřadu Zdeněk Veselý. Kvůli tomu, že předpisy notifikaci nemají, pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj jejich platnost.

Úřad notifikační proces v Česku zabezpečuje, jeho názor je ale pouze doporučující. Rozhodnutí, zda o notifikaci požádat, bylo na Praze, uvedl Veselý. „Vzhledem k tomu, že Pražské stavební předpisy obsahují řadu ustanovení, které upravují technické požadavky na stavby, stavební konstrukce a dílce, bylo dle našeho názoru třeba splnit povinnost pražské stavební předpisy řádně notifikovat,“ dodal.

Tento názor úřad sdělil na jednáních zástupcům hlavního města i ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj.

Povinnost notifikovat podle ÚNMZ vyplývá ze směrnice Evropského parlamentu o postupu při poskytování informací v oblasti technických norem a předpisů. Podle bývalého primátora Prahy Tomáše Hudečka se ale povinnost na Pražské stavební předpisy nevztahuje, protože směrnice se týká norem pro výrobky a celého území státu nebo jeho významné části. „Praha není větší část území státu a stavební předpisy zabývající se stavbami domů rozhodně nejsou volný pohyb zboží a surovin,“ řekl Hudeček.

Stejný názor má europoslanec a bývalý pražský zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). „Evropská komise sehrává v této kauze nulovou roli, neboť místní stavební předpisy povinné notifikaci EU nepodléhají,“ uvedl již dříve. Podle něj je údajná notifikace jen nástrojem obstrukcí.

Jepičí život předpisů

ÚNMZ ale námitky vyvrací. „Každá stavba je složena z celé řady výrobků, o jejichž zabudování rozhodují subjekty zainteresované ve stavebním procesu, například projektant nebo zhotovitel,“ řekl Veselý. Stejně tak podle něj není pravda, že Praha pro účely směrnice není krajem, tedy větší částí území státu.

Nové stavební předpisy začaly platit v říjnu loňského roku, jejich platnost MMR pozastavilo začátkem ledna kvůli chybějící notifikaci. Evropská komise dává podle informací ČTK za pravdu ministerstvu, notifikace být podle ní měla.

Pomůže novela

Současné vedení Prahy chce problém vyřešit novelou. Její příprava a notifikace EK bude podle náměstka pražské primátorky Matěje Stropnického (SZ) trvat zhruba půl roku od rozhodnutí rady. Když jsou předpisy pozastavené, platí obecné stavební vyhlášky po celou republiku. Podle odborníků ale nejsou pro použití na pražskou aglomeraci vhodné.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Zavádějí tradiční nástroje plánování města jako je uliční a stavební čára a regulovanou výšku budovy. Obecně platné předpisy naopak podle některých umožní mimo jiné zástavbu zelených ploch na sídlištích, rozšiřování počtu billboardů a zavedení reklamy v památkové rezervaci.