Obchod za víc než miliardu. Penta, Kaprain a Sekyra koupili pozemky na Vítězném náměstí

Vítězné náměstí, Praha, Dejvice

Vítězné náměstí, Praha, Dejvice Zdroj: archiv IPR

Vizualizace bytového projektu Victoria Palace, který v Praze 6 na Vítězném náměstí postaví skupiny Penta a Kaprain.
Vizualizace bytového projektu Victoria Palace, který v Praze 6 na Vítězném náměstí postaví skupiny Penta a Kaprain.
Vizualizace bytového projektu Victoria Palace, který v Praze 6 na Vítězném náměstí postaví skupiny Penta a Kaprain.
Vítězné náměstí, Praha, Dejvice
Vítězné náměstí, Praha, Dejvice
17
Fotogalerie

Konsorcium firem Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group koupilo od Vysoké školy chemicko – technologické (VŠCHT) pozemky v západní části Vítězného náměstí v Praze 6 za částku těsně převyšující jednu miliardu korun. Celkem získalo 20 122 metrů čtverečních, tedy převážnou část zastavitelné plochy tzv. čtvrtého kvadrantu Vítězného náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů. Penta to uvedla v tiskové zprávě.

Konsorcium developerů chce na pozemcích postavit zejména kanceláře a obchody, část využije i pro byty. VŠCHT chce podle tiskové zprávy finance získané z prodeje části svých pozemků využít na stavbu nové univerzitní budovy s výukovými prostory a důstojným zázemím pro studenty i akademiky.

Mezinárodní soutěž plánují developeři vypsat během jednoho roku, realizaci pak předpokládají do roku 2028. Dostavbou této části Vítězného náměstí se podle tiskové zprávy naplní urbanistický koncept, jak ho navrhl ve 20. letech minulého století architekt Antonín Engel jako součást nového řešení severozápadního města. Se zástavbou tohoto území počítá dlouhodobě i územní plán Prahy, I vítězný návrh architektonické soutěže na urbanistické a dopravní řešení Vítězného náměstí, kterou v roce 2018 organizoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, respektuje Engelův záměr.

VŠCHT chce podle tiskové zprávy finance získané z prodeje části svých pozemků využít na stavbu nové univerzitní budovy s výukovými prostory a důstojným zázemím pro studenty i akademiky. Škola, která dlouhodobě bojuje s nedostatkem prostor bude moci doplnit i chybějící laboratoře, nezbytné pro mezinárodní vědeckou spolupráci.

"Součástí dlouhodobé vize a poslání VŠCHT je podpora nadaných studentů a příprava špičkových expertů, kteří pomáhají naší společnosti řešit zásadní problémy dneška, jako je například sucho, nové zdroje energie nebo bezpečnost potravin a léčiv. Nová univerzitní budova je nutným předpokladem, abychom tuto roli mohli plnit i do budoucna,“ dodal rektor VŠCHT Praha Pavel Matějka.

Penta už staví Victoria Palace

Investični skupina Penta získala pravomocné stavební povolení už na konci srpna a na místě začala budovat luxusní bytový projekt s názvem Victoria Palace. 

Přestože Penta plánuje stavbu Victoria Palace dokončit ke konci roku 2023, jednotlivé byty už začala nabízet k prodeji. V devítipatrové budově jich vznikne necelá stovka. Vyšší desítky milionů korun zaplatí budoucí majitelé za čtyři penthousy v posledních dvou patrech. Jejich velikost se bude pohybovat od 130 do 202 metrů čtverečních a součástí budou zhruba stejně rozlehlé terasy.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

„Máme rozestavěnou řadu rezidenčních projektů s byty o vyšším standardu, o které je na trhu největší zájem. Victoria je ale jiný příběh. To je Trafalgar Square v Londýně, místo, které neusíná. Výjimečné bydlení v Praze, a tomu odpovídá i cena,“ říká ředitel Penta Real Estate pro rezidenční výstavbu David Musil.

O tom, co na parcele na Vítězném náměstí, se vedly léta dlouhé debaty. Původně chtěla na místě postavit svůj projekt skupina PPF, za kterou donedávna stál nedávno zesnulý Petr Kellner. Skupina v roce 2008 skrze svou realitní dceřinku PPF Real Estate založila fimu Vítězné náměstí. O dva roky později představila návrh administrativníhob projektu Line od architekta Radana Hubičky. Ten však po peripetiích narazil na odpor veřejnosti a také radnice. V roce 2016 společnost Vítězné náměstí přešla do vlastnictví společného podniku skupiny Penta a Kaprain Group.

Vítězné náměstí, Praha, DejviceVítězné náměstí, Praha, Dejvice|archiv IPR

Vítězné náměstí v příštích letech projde rozsáhlou proměnou. Zastupitelé Prahy 6 loni v listopadu podpořili koncepci, jejímž autorem je studio Pavel Hnilička Architekti. Hlavní úprava bude spočívat v tom, že se uvolní střed náměstí, který dnes slouží výhradně automobilové a tramvajové dopravě. Nově tam vznikne prostor pro pěší a pořádání akcí. Podle předběžných odhadů by přestavba mohla vyjít až na 500 milionů korun.