Objem realitních investic stoupl o třetinu na 18,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Aktivita realitních investorů v Česku roste, během prvního pololetí vzrostl objem investic meziročně o 36 procent na 673 milionů eur (18,46 miliardy korun). Vyplývá to z analýzy realitní poradenské společnosti CBRE.

„Do konce roku navíc očekáváme celkové objemy až na úrovni 2,2 miliardy eur,“ uvedl investiční poradce CBRE Tomáš Jandík. Pokud se předpověď CBRE naplní, bude to druhý nejúspěšnější rok českého realitního trhu od předkrizového roku 2007. CBRE připisuje růst investičních transakcí zvyšující se likviditě ve finančním systému a přetrvávajícím nízkým úrokům.

Díky vyššímu zájmu investorů ceny komerčních nemovitostí letos rostou. Požadovaný výnos z nejlepších kancelářských a maloobchodních nemovitostí se podle CBRE snížil z 6,25 procenta na šest procent a u logistických nemovitostí ze 7,75 procenta na 7,5 procenta.

Aktuálně mají investoři největší zájem o logistické nemovitosti, což dokládá mimo jiné nákup logistického parku Panattoni Park Prague Airport společností Blackstone.

Růst investic na realitním trhu by mohly zabrzdit růst cen u rizikových aktiv a nové oslabení hospodářského růstu. „Negativním scénářům ale mnoho nenasvědčuje. Investoři vybírají nové příležitosti velmi pečlivě a hospodářský růst pro rok 2014 se v České republice očekává na úrovni 2,5 procenta,“ podotkl Jeff Alson, ředitel týmu kapitálových trhů CBRE.