Odpověď Antonína Kanty ke článku pod titulkem „Cenné pozemky u metra D a budoucí čtvrť...“

Libuš Metro D

Libuš Metro D Zdroj: Metroprojekt

Vyjádření Antonína Kanty ke článku E15 ze dne 07.10.2022 pod titulkem „Cenné pozemky u metra D  a budoucí čtvrť přilákaly podnikatele s pochybnou minulostí“. 

Informace v tomto článku obsahují skutková tvrzení, které samostatně nebo v kombinaci jsou zavádějící nebo dokonce nepravdivá, protože jmenovaná společnost Centrum Nová Libuš (dále jen CNL) z deklarované plochy 47 ha vlastní pouze 1,9 ha a ve spoluvlastnictví s dalším subjektem 0,3 ha, z čehož je nezastavitelných 0,8 ha ve funkci ZP (parky, historické zahrady, hřbitovy). Společnost CNL je pouze jedním z investorů v této lokalitě.

Společnost CNL v plné výši uhradila kupní cenu všem vlastníkům za výše uvedené pozemky a neeviduje žádné splatné nebo nesplatné závazky vůči těmto vlastníkům.

Není pravda, že by radní městské části Praha 12 zamítli směnu pozemků navrženou společností CNL. O směně pozemků rozhoduje zastupitelstvo hlavního města Prahy. Rada městské části Praha 12 směnu v navrženém rozsahu nedoporučila a nyní je projednávána směna pozemků v upraveném rozsahu, o jejímž provedení bude rozhodovat zastupitelstvo hlavního města Prahy. 

Na společnosti CNL se majetkově, personálně a ani nijak jinak přímo nebo nepřímo nepodílí a nikdy nepodílel pan Milan Ganik.  

Pan Antonín Kanta nestál za projektem a ani nenavrhoval projekt Central Park Praha na pražském  Žižkově. Byl pouze jedním ze členů rozsáhlého týmu a na tomto projektu pracoval pouze od konce roku  2005 do začátku roku 2007. Měl na starosti koordinaci projektové přípravy mezi jednotlivými  zpracovateli projektové dokumentace. Z této pozice nemohl za období cca 1,5 roku projekt Central Park  Praha přivést ke krachu. Je nutné zdůraznit, že Projekt Central Park Praha byl převzat fondem České  spořitelny a.s. až počátkem roku 2009, tzn. dlouho poté, kdy pan Kanta skončil jako člen realizačního  týmu.  

Pan Antonín Kanta již ve svém vyjádření odmítl zmiňovanou žalobu týkající se dotačního podvodu. Pan  Antonín Kanta nebyl ani osobně ani nikdy v pozici společníka, akcionáře nebo statutárního zástupce  jakékoliv společnosti včetně společnosti Nupharo Park a.s., která by byla žadatelem o dotaci ze  strukturálních a ani jiných fondů Evropské unie a ani České republiky a nemohl poskytnout nepravdivé  nebo hrubě zkreslené údaje o hospodaření jakékoliv firmy. 

Jmenovaná společnost Projekt gamma s.r.o. byla založena notářským zápisem dne 11.01.2008, tzn. mnohem dříve, než byla společnosti Nupharo Park a.s. přiznána v roce 2013 dotace. Společnost Projekt  gamma s.r.o. byla založena jako ready made společnost pro realizace možných realitních projektů, stále existuje a nebyla tedy založena účelově jako prázdná schránka, přes kterou by účelově probíhaly bankovní převody.