Oligarcha přebírá prodělávající Šestku

OC Šestka

OC Šestka Zdroj: OC Sestka

Celá rakouská společnost CA Immo, v níž získal největší podíl ruský realitní magnát Boris Mints, je podnikem, který letos v pololetí zvýšil provozní výsledek o deset procent na 81 milionů eur. V portfoliu firmy se ale skrývají rovněž časované bomby typu pražského Obchodního centra Šestka, které nesplnilo původní očekávání a dlouhodobě hledá své místo na trhu, stabilní zákazníky a tím i cesty k ziskům.

Podle posledních zveřejněných předloňských výsledků mělo nákupní centrum Šestka z minulých let kumulovanou ztrátu přes půl miliardy korun a hospodaření bylo dál v červených číslech Jisté je, že nedůležitých aktiv se skupina CA Immo zbavuje.

„V návaznosti na úspěšnou první polovinu roku spočívají provozní priority na zbývajících šest měsíců v další redukci podílu strategicky nerelevantních nemovitostí a ve zvyšování ziskovosti portfolia,“ uvedl při zveřejnění pololetních výsledků generální ředitel CA Immo Bruno Ettenauer.

Vítkův zájem

Přestože CA Immo nebylo typickým oslabeným kusem stáda typu společností Orco nebo Ablon, které se Radovanu Vítkovi podařilo převzít v posledním roce a půl, zavětřil český žralok i v tomto případě příležitost.

Informaci o zájmu vstoupit do CA Immo vypustil letos v srpnu. Nebyl ale jediný, kdo kolem Rakušanů kroužil. Ještě v závěru září stihla podat nabídku také rakouská firma S Immo. Vítězství však slaví silný nájezdník z Východu. Hodnota projektů CA Immo činila na konci loňského roku 3,8 miliardy eur. Ohodnocení skupiny podle ceny akcií na vídeňské burzy dělá 1,6 miliardy eur. V portfoliu firmy jsou i projekty v prestižních lokalitách typu Berlína, Frankfurtu nad Mohanem nebo Mnichova.

Ruský miliardář Mints prostřednictvím většinového podílu ve firmě O1 Properties patří mezi největší vlastníky prvotřídních kanceláří v centru Moskvy v hodnotě 4,5 miliardy eur.