Památkáři odmítají byty v bývalém pivovaru Stein v centru Bratislavy

Bývalý pivovar Stein v Bratislavě

Bývalý pivovar Stein v Bratislavě Zdroj: Isifa/kolaz E15

Developerské duo YIT Reding a Dreamfield Property chce na místě Pivovaru Stein nedaleko centra Bratislavy postavit 350 bytů, obchodní komplexy, parkoviště a deset tisíc metrů čtverečních kancelářských prostorů. To vše za osmdesát milionů eur, zhruba 2,2 miliardy korun. Povolení ministerstva životního prostředí posunulo projekt blíže k realizaci, přesto nad ním visí otazníky.

Komplex budov pivovaru Stein s více než stoletou historií je opuštěný od roku 2007. Tehdy se vaření piva přestěhovalo do pivovaru Steiger ve Vyhniach. Do rukou současných majitelů se lukrativní prostory dostaly v dražbě loni v létě, a to za 8,5 milionu eur.

„Bourat chceme začít hned po nabytí právní moci bouracího povolení a územního rozhodnutí. Předpokládaný termín je začátek roku 2014,“ oznamoval už v srpnu generální ředitel YIT Reding Ladislav Veršovský.

Tehdy však ještě netušil, že ho čekají nepříjemnosti v byrokratické schvalovací spleti. Přestože se firmě po udělení požehnání ministerstva životního prostředí podařilo získat vše potřebné, aby mohla požádat o změnu územního plánování. Nečekanou ránu jí ale udělili památkáři, kteří chtějí chránit některé části zchátralého komplexu jako památky.

Matej Majerčák, zástupce Dreamfield Property tvrdí, že pokud by při stavbě ustoupili památkářským požadavkům, projekt by byl ekonomicky neúnosný. Klíčové slovo tak ve sporu vyřkne ministerstvo kultury. Zástupci Dreamfield Property však již nyní avizují zpoždění původního záměru a posunutí počátku realizace projektu minimálně o rok.

Firmy budou muset do plánů zapracovat mimo jiné i připomínky občanů. Těm se nezdálo navrhované dopravní řešení napojení na staveniště, ale i samotné parkovací a dopravní kapacity po finalizaci výstavby.