Peníze Národního divadla zamávaly dražebním trhem

Bývalá provozní budova Národního divadla

Bývalá provozní budova Národního divadla Zdroj: ctk

Dražebníci měli v prvním pololetí žně. Údery kladívek licitátorů se postaraly o výrazný meziroční skok dražebních výtěžků, jaký trh už dlouho nezažil. Jejich objem vzrostl o 76 procent na 1,5 miliardy korun. Celková hodnota draženého majetku přitom mírně klesla na 2,1 miliardy. Vyplývá to z nových dražebnich statistik zveřejněných na portále Centralniadresa.cz

“Hlavními důvody zvýšení objemu cen dosažených vydražením jsou velké dražby majetku ze dvou konkurzů, které v souhrnu překračují půl miliardy korun,” uvedl Libor Nevšímal, manažer společnosti Naxos, která mimo jiné organizuje dražby.

První velkou dražbou, jež přepsala pololetní statistiky, byl prodej někdejší provozní budovy Národního divadla, známé jako Themos. Čtvrt století trvající spory o její vlastnictví po zpackané restituci na začátku 90. let završilo letos samotné Národní divadlo. Vlastník objektu se dostal do konkurzu a Themos jako nejcennější část jeho majetkové podstaty skončil v dražbě. Budovu si zpět za 290 milionů korun koupilo samotné Národní divadlo. Peníze letěly na Britské Panenské ostrovy zajištěnému věřiteli společnosti Glory Daze.

V případě Rezidence Kavčí Hory jde o prodej majetku z dominanty pražských Kavčích hor. Tou je luxusní bytový projekt s velkou dírou uprostřed. Ještě před poslední krizí ho s partnery postavil zesnulý uhlobaron Luboš Měkota. Po jeho smrti se rozhořel lítý boj o jeho dědictví.

Mimo jiné v podobě komplikovaného konkurzu projektu Rezidence Kavčí hory. Ten nyní vrcholí dražebním prodejem bytů. Nikoli však jako jednoho balíku, ale po jednotlivých jednotkách. Za některé z nich jsou kupci ochotní dát i kolem patnácti milionů korun.

Z velkých dražeb se aktuálně očekává prodej velkého developerského projektu v Krupce na Teplicku. Zasíťovány pozemek o více než čtrnácti hektarech na výstavbu rodinných domů bude k mání za vyvolávací cenu 99 milionů korun. Původní majitel zkrachoval.