Penta kupuje firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc

Autobusové nádraží Florenc

Autobusové nádraží Florenc Zdroj: Stepan Bruner, E15

Investiční skupina Penta, která rozvíjí okolí Masarykova nádraží, chce prostřednictvím Penta Real Estate koupit firmu ČSAD Praha holding. Ta vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé důležité pozemky. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tedy vydá do dvaceti dnů. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Penta také v pondělí dokončila práce na nedalekých dvou budovách nazvaných Masaryčka. Dlouhodobým záměrem skupiny je celé území vlastnicky sjednotit.

Penta Real Estate kupuje mateřskou společnost ČSAD Praha holding, Rextim holding. Význam této firmy pro Pentu spočívá zejména v zisku pozemků pro developerskou činnost, Penta by měla prostřednictvím budoucí dceřiné společnosti také provozovat autobusové nádraží Florenc.

Rozvoj dopravního uzlu 

Penta Real Estate a ČSAD Praha holding už spolupracovaly na budoucím rozvoji území před dvěma lety, když vyhlásily urbanistickou soutěž pro oblast kolem dopravního uzlu na Florenci a Masarykově nádraží. Vítězem soutěže se staly ateliéry UNIT architekti a studio A69 spolu s londýnskou firmou se slovenskými kořeny Marko and Placemakers. Ta se specializuje na regeneraci měst a udržitelné plánování. Nová Florenc v podání vítězného návrhu by měla propojit různorodé urbanistické světy okolních pražských částí – Nového Města, Karlína a Žižkova. 

Autobusové nádraží Florenc stojí na lukrativních pozemcích, jeho horní část spadá do katastru Nového Města, dolní část do Karlína. V minulosti chtěla skupina Penta pozemky ČSAD Praha Holding, které k nádraží přiléhají, koupit. Urbanistickou studii zástavby rozsáhlého brownfieldu u Masarykova nádraží od studia Zaha Hadid Architects představila Penta v květnu roku 2016. Po počátečních příznivých ohlasech se studie stala předmětem ostré společenské diskuse. Pro část pozemku u autobusového nádraží Florenc tak Penta, ČSAD Praha holding za podpory Institutu plánování a rozvoje Prahy vypsaly v loňském roce novou urbanistickou soutěž. Penta celkem do projektů kolem nádraží investuje deset miliard korun.

VIDEO: Jak se v budoucnu promění Praha?

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Firma Penta Real Estate v pondělí také dokončila práce na dvou budovách u pražského Masarykova nádraží. Poslední část zlaté fasády za 500 milionů korun slavnostně odhalili zástupci společnosti v čele se spolumajitelem Penty Dospivou. Celková investice dosáhla 2,5 miliardy korun. Další peníze bude společnost investovat do plánovaného přestřešení kolejiště, které by se podle zástupců Penty mohlo začít stavět koncem března příštího roku, Správa železnic nyní hledá dodavatele v soutěži.

Dospiva uvedl, že zlatou fasádu připravovali dva a půl roku. „Je to výjimečná věc, dokončení ikonického prvku tohoto domu od studia Zahy Hadid,“ řekl Dospiva.

Devítipatrové budovy jsou podle mluvčího Penta Real Estate Martina Lánského zaplněné z 95 procent. Celková plocha je 28 tisíc metrů čtverečních. Kromě kanceláří, které zabírají tři čtvrtiny plochy, tam jsou restaurace, kavárny a služby.

Stavební práce na přestřešení kolejí Masarykova nádraží by měly začít na konci prvního čtvrtletí příštího roku, stavět by se mělo přes dva roky. „Pak také čekáme, co se bude dít dál směrem k Florenci. Původní návrhy od Zahy Hadid zahrnovaly i prostory vedoucí dál k autobusovému nádraží. Tam čekáme na změnu územního plánu,“ řekl Lánský. Dnešní akvizici firmy ČSAD Praha Holding, která nádraží vlastní, Lánský nekomentoval.

Firma ČSAD Praha Holding vznikla v roce 2004 a je nástupcem zaniklé společnosti ČSAD ÚAN Praha Florenc a ČSAD Praha Pankrác. V roce 2006 vznikla společnost Rextim Holding. Za rok 2022 vykázala celkový obrat 423 milionů korun, zisk po zdanění byl 358 milionů korun.

Ambiciózní plán na přestavbu pražského hlavního nádraží

Skupina Penta připravuje v Praze řadu ambiciózních projektů. Jeden z nich například počítá se zastřešením významné části kolejiště pražského hlavního nádraží. Nad železnicí by tímto způsobem vznikly jedny z nejlukrativnějších parcel v Praze, na kterých by se rozjela miliardová výstavba. 

Vedle toho se chystá velká proměna nádraží samotného. Cestující se dočkají nové odbavovací haly, zmizí parkoviště ze střechy nádraží, proměnou projdou i Vrchlického sady.

S miliardářem Markem Dospivou a jeho čtyřmi klíčovými manažery přes nemovitosti jsme letos mluvili o budoucnosti realitního byznysu investiční skupiny Penta Investments a o tom, jak se jí podařilo v tomto odvětví na rozdíl od jiných investorů tak rychle uspět. Penta si podmanila Prahu, získala silné partnery a chystá těžký kalibr pro expanzi na Západ. Vše jsme popsali v článku, který si můžete přečíst zde.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 40 tisíc lidí. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. 

Loni skupina vykázala čistý zisk ve výši 11,6 miliardy korun, firmy v jejím portfoliu dosáhly tržeb 192 miliardy korun. Vlastní kromě jiného mediální firmy Vltava Labe Media a News and Media Holding, sázkovou Fortuna Entertainment Group, firmy Dr. Max, Empik, Slovalco a řetězec Penta Hospitals, který vlastní nebo provozuje pět nemocnic akutní péče, dvě nemocnice následné péče a 25 zařízení pobytových sociálních služeb Alzheimer Home.