Potvrzeno: PSJ chce ovládnout část české pobočky zkrachovalé Alpine Bau

PSJ Holding - stavba

PSJ Holding - stavba Zdroj: Siebert Martin/Euro

Česká stavební skupina PSJ chce ovládnout část konkurenční Alpine Bau CZ, jejíž rakouská mateřská společnost loni vyhlásila bankrot. Transakcí se začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), rozhodnout má zhruba do jednoho měsíce. Potvrdily se tím zprávy deníku E15, který o chystané transakci informoval již v březnu.

Návrh na povolení spojení podala společnost Desilmaro, kterou stoprocentně vlastní PSJ Holding. Skupina má získat část Alpine Bau CZ, čímž by zároveň ovládla firmu Alpine Slovakia a ostravskou Silasfalt.

ÚOHS bude posuzovat dopad fúze na sektor stavebnictví a oblast výroby a prodeje asfaltových obalovaných směsí. Vede pouze zjednodušené řízení. O povolení spojení by měl rozhodnout do druhé poloviny června.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku, zahraniční zakázky se na jejím obratu v posledních třech letech podílejí více než polovinou. Nejvíc zahraničních zakázek má PSJ v Rusku, na Slovensku a v Asii. Za rok 2012 se výnosy skupiny PSJ pohybovaly kolem 7,55 miliardy Kč, loňské výsledky zatím nebyly zveřejněny. Před třemi lety koupila PSJ většinový podíl v brněnské firmě D. I. S. Také tuto transakci schvaloval ÚOHS.

Výnosy Alpine Bau CZ v roce 2012 dosáhly téměř dvou miliard korun. Firma vydělala 27 milionů. Alpine Bau CZ se v ČR podílí například na stavbě dálnic, včetně nynější modernizace dálnice D1. Její mateřská společnost patří k největším stavebním firmám v Rakousku.

Jen krátce po oznámení krachu Alpine Bau se do porcování skupiny pustil i český Metrostav, když koupil firmu BeMo Tunnelling, další dceru rakouského koncernu. Metrostav měl podle informací deníku E15 zájem také o českou větev Alpine, nakonec ji však přenechal právě PSJ.