Praha 12 vyhlásila veřejnou zakázku na pronájem budoucí radnice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Praha 12 spravuje svých pět katastrálních území s 56 tisíci obyvatel ze sedmi rozptýlených míst. „Pokud byste chtěli všechna naše pracoviště obejít, připravte se na více než hodinu a půl jízdy městskou hromadnou dopravou zkombinovanou s pěší chůzí,“ popisuje současný stav místostarosta Marek Rejman. O nutnosti situaci řešit se mluví řadu let a první návrhy začaly padat už v roce 1999, kdy se uvažovalo o přestavbě budovy v Pískové ulici.

V roce 2003 zastupitelstvo rozhodlo o přestavbě Obchodního domu Prior na Sofijském náměstí, ale nové vedení radnice se v roce 2011 na základě analýzy společnosti Ernst & Young přiklonilo k možnosti vybudovat nové zázemí na zelené louce. „Pro tuto variantu mluví mimo jiné výrazně nižší provozní náklady. Provoz detašovaných pracovišť nás v současnosti přijde na zhruba na 14 milionů korun, ale jisté jsou i úspory energetické a mzdové,“ říká Rejman.

Díky výsledkům zmíněné analýzy radní předpokládají, že novou budovu je možné pořídit za méně než 500 milionů korun. Městská část touto sumou momentálně nedisponuje, takže rada vyhodnotila jako nejvýhodnější variantu pronájmu s fixovanou cenou opce na odkup nemovitosti. „Městkou část tak nezadlužíme a zůstanou nám volné prostředky na realizaci dalších investic. Navíc je doba příznivá pro výstavbu a nevhodná pro to, abychom nemovitosti prodávali,“ vysvětluje místostarosta Rejman. Právě prodej současných detašovaných pracovišť a bytového fondu by měl na nákup nové radnice přinést zhruba 250 milionů. Dalším zdrojem bude 160 milionů, které Praha 12 získala z prodeje letiště Točná a radní počítají i s penězi, které přinese komerční pronájem Prioru.

Praha 12 poptává objekt pro 250 zaměstnanců v centrální oblasti městské části. „Pokud vše dobře dopadne, budeme v roce 2015 v novém, ale může se také stát, že si nakonec z nabídek nevybereme,“ říká starosta František Adámek. Podobnou situaci řešila nedávno radnice Prahy 4, staré budovy v Nuslích nevyhovovaly a po úvahách zda pronajímat, stavět nebo koupit se rozhodla pro pronájem na 35 let s možností uplatnit předkupní právo.

Radní Městské části Prahy 12 předpokládají, že odkup jejich radnice proběhne daleko dřív, Marek Rejman mluví o horizontu zhruba pěti let. „V současné době si vybíráme finančního poradce a ten nám mimo jiné doporučí i optimální délku opce.“