Praha 4 chce vykoupit pozemky parku na Zeleném pruhu

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí Zdroj: E15 Anna Vackova

Na park na Zeleném pruhu v Praze 4 už byl na magistrát podán podnět ke změně územního plánu ze strany soukromých vlastníků jedné parcely, jejíž část jim prodal koncem roku Pozemkový fond. Potvrdil to starosta Prahy 4 Pavel Horálek. Zároveň slíbil, že za jeho vedení nebude městská část nikdy souhlasit se změnou této plochy zeleně na stavební parcely.

„Praha 4 v žádném případě podnět ke změně územního plánu nepodpoří,“ uvedl Horálek. Stejně tak podle jeho prohlášení trvá Praha 4 na tom, že parcela, kde její čerstvý spolumajitel a brněnský spekulant s pozemky Lubomír Švec pokácel před týdnem vzrostlé stromy, musí zůstat veřejně přístupná, neboť pozemek je definován jako veřejné prostranství. Švec plánuje parcelu oplotit a Praze 4 oznámil, že chce kácet další stromy.

Radnice také konečně přiznala, že už od jara jedná se skupinkou spolumajitelů o možném odprodeji podílů na vedlejší parcele, která je rovněž součástí parku. Jakákoli jednání o vlastnických podílech na parcelách parku přitom mluvčí radnice Michal Sochor ještě koncem loňského roku zapřel. „Znovu uvádím, že žádná jednání, která se týkají změny vlastnických podílů MČ Praha 4, neprobíhají a ani neproběhly,“ napsal E15 Sochor 22. prosince.

Nyní Horálek potvrdil, že spolumajitelé například nabídli, že Praze odprodají svůj podíl za pět tisíc korun za metr čtvereční. To jeho úřad odmítá jako nadhodnocený požadavek, neboť hodnota vedlejší parcely, kde rovněž není územním plánem povolena výstavba, je podle cenové mapy vyčíslena na osm set korun za metr čtvereční. Pozemkový fond přitom svůj podíl na parcele, kde Švec kácel stromy, prodal jen za 250 korun za metr čtvereční. „Zvažujeme možné právní kroky, abychom napadli převod z pozemkového fondu na nové vlastníky,“ řekl Horálek.

Praha 4 už připravila žalobu na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví parcely, která patří magistrátu, jejíž podíl Praha 4 spravuje, a skupině soukromých vlastníků. Návrh žaloby už leží na magistrátu. Pokud ji hlavní město odsouhlasí, měl by podle radnice Prahy 4 začít soudní spor ohledně určení ceny pozemku.