Praha chce znát cenu za dokončení Blanky. Půjde o práce za stovky milionů

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Pražští radní nechají zpracovat posudky, které by jim měly odpovědět na to, kolik ještě bude stát dostavba pražského tunelového komplexu Blanka. Seznam prací řádově za stovky milionů korun předloží rozhodčímu soudu, který posuzuje spory Prahy a společnosti Metrostav. Pokud arbitři materiál schválí, pravděpodobně tím otevřou cestu k dostavbě a zprovoznění tunelu.

Posudky by měly město stát celkem 1,8 milionu korun. Radní o tom rozhodli dnes. Součástí usnesení je osmadvacetistránkový seznam prací, na jejichž dokončení závisí zprovoznění Blanky. Jde především o dodatečné stavební práce, dostavby komunikací, tramvajových tratí, kanalizací nebo veřejného osvětlení. Vedení města se už dřív nechalo slyšet, že stavba je prakticky hotová.

Termín otevření problematické stavby, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard, se několikrát posunul. Nyní mluví primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) o létě. Metrostav ale už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců.

Spor o dostavbu se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci loňského roku zastavil práce. Důvodem jsou především neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun.

Metrostav navíc tvrdí, že Praha jako investor neschválila další postup prací, stavbaři tak prý nemohou ve stavbě pokračovat. Město vstoupilo do arbitráže kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit. Další soudní stání bude v březnu.

Rozhodčí soud v lednu v prvním usnesení nařídil Metrostavu pokračovat v některých pracích zhruba za 50 milionů. Podle stavební firmy rozhodl i o tom, že jsou smlouvy platné. Praha to ale popírá. Ústy náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) tvrdí, že platnost smluv budou soudci ještě řešit.