Praha kompletně přepracuje stavební předpisy. Potrvá to měsíce

Staroměstské náměstí v Praze

Staroměstské náměstí v Praze Zdroj: ctk

Praha vypracuje komplexní novelu stavebních předpisů, což potrvá několik měsíců. Shodla se na tom pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, která v úterý kvůli neshodám ohledně předpisů absolvovala první koaliční jednání. Radní neschválili původní záměr předpisy novelizovat částečně.

O rozhodnutí rady informoval náměstek primátorky Matěj Stropnický (ŽnS). Co bude do doby, než vstoupí v platnost novelizované předpisy, není jasné. „Bude to otázkou politických vyjednávání s ministerstvem pro místní rozvoj,“ řekl náměstek. „Podle právních názorů je technicky možné, aby do té doby platily stávající předpisy,“ uvedl.

Proti nim má ale ministerstvo výtky. Může proto jejich platnost pozastavit, což by podle některých názorů mohlo znamenat ochromení stavební činnosti v metropoli.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila minulá rada města pod vedením primátora Tomáše Hudečka. Ještě předtím, než v říjnu vešly v planost, vzbudily bouřlivou debatu.

Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasí totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů. Doba pro vypořádání připomínek uplynula v pondělí.