Praha napodruhé schválila miliardový seznam prací k dokončení Blanky

Metrostav zabednil vstupy do komplexu tunelů Blanka

Metrostav zabednil vstupy do komplexu tunelů Blanka Zdroj: ctk

Pražští zastupitelé ve čtvrtek po dlouhé debatě schválili seznam prací za zhruba 1,34 miliardy korun nutných k dokončení tunelového komplexu Blanka. Stejný seznam už jednou městští představitelé v tajné volbě odmítli. Praha soupis předloží nyní rozhodčímu soudu.

Zastupitelé dnes podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) přijali řešení, které zajistí dokončení tunelu Blanka v nejbližším možném termínu. „Jsem rád, že i část ODS pochopila, že se jedná o jedinou možnou právní cestu k dokončení Blanky a řešení podpořila,“ sdělil serveru E15.cz Hudeček.

Hlavní město u rozhodčího soudu usiluje o to, aby stavební společnost dokončila stavbu a Praha mohla za práce zaplatit. Zastupitelé se obávali hlavně trestní zodpovědnosti. „Bude to pod kontrolou rozhodčího soudu. Je to na něm, aby to posoudil. Na vás je posouzení ceny,“ uklidňoval zastupitele městský právník.

Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) a předkladatel materiálu zastupitele vyzval k odpovědnosti a upozornil, že neexistuje dobrá cesta. „Není to jednoduché rozhodnutí, vznikne škoda,“ konstatoval. Jeho cílem je ale otevření tunelu.

Během debaty došlo ke slovní přestřelce mezi představiteli ODS Rudolfem Blažkem, jeho kolegyní a bývalou radní Alexandrou Udženija a primátorem Hudečkem jehož Udženija označila za lháře.

Minulý týden v pátek odmítla ODS o seznamu prací hlasovat. Teď jej nakonec i přes výtky podpořila. „Byť jsem k materiálu velmi kritický, jsem připraven ho podpořit,“ uvedl Blažek.

Start odložen

Jde především o dodatečné stavební práce, dostavby komunikací, tramvajových tratí, kanalizací nebo veřejného osvětlení. Vedení města se už dřív nechalo slyšet, že stavba je prakticky hotová.

Spor o dostavbu se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci loňského roku zastavil práce. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a Metrostavem a částky, které Praha stavební firmě dluží. Dluh činí 2,7 miliardy korun.

Problematická stavba, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci srpna nebo začátku září. Několikrát odkládaný termín zprovoznění Blanky závisí nejen na průběhu arbitráže.