Praha pronajme dům v centru firmě spojované s Janem Kočkou

Dům v ulici Na Můstku, který si od Prahy pronajme firma spojovaná s Janem Kočkou

Dům v ulici Na Můstku, který si od Prahy pronajme firma spojovaná s Janem Kočkou Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Pražský magistrát pronajme lukrativní dům na pěší zóně u Václavského náměstí v centru Prahy firmě, kterou média i zdroje z opozice spojují s vlivným podnikatelem Janem Kočkou. Dvacetiletou nájemní smlouvu s desetiletou až dvacetiletou opcí dnes schválila nekompletní rada města.

Firma Ferdinanda zvítězila v soutěži. Podala nejvyšší nabídku a získala tak čtyřpodlažní budovu v ulici Na Můstku 384/3. Z neveřejných podkladů, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že společnost bude magistrátu ročně platit téměř sedm milionů korun. Vedení města původnímu nájemci v roce 2012 vypovědělo smlouvu. Neplatil nájemné, které magistrát tehdy stanovil na 13 milionů korun.

„Je velice nezvyklé, že se nájem na dvacet let řeší v operativní části rady, tedy šlo o materiál o kterém se vůbec nejedná,“ reagoval předseda klubu zastupitelů Václav Novotný (TOP 09). Upozornil tak na to, že nájemní smlouvu rada schválila bez diskuse spolu s balíkem dalších běžných tisků.

V přízemí vznikne restaurace

První dvě podlaží domu jsou zkolaudovány z části jako divadelní sál a z části jako restaurace. V minulosti v něm bylo muzeum voskových figurín. Ve třetím a čtvrtém podlaží by mělo být ubytovací zařízení. Vítězná firma chce v přízemí a suterénu provozovat restauraci s nabídkou dietních a bezlepkových jídel a prodejnu oděvů, českých výrobků a dietních potravin. V dalších patrech budou salonky pro soukromé akce, přednáškový sál a kanceláře, vyplývá z podkladů pro radu.

Rodina Kočkových, kteří prosluli mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti, má podle médií dlouholeté vazby na pražskou ČSSD.