Praha proškrtá stavební předpisy. Vyhoví ministerstvu

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Praha vyškrtá z pražských stavebních předpisů problematické části a nahradí je odkazy na ty celorepublikové. Vyhoví tak připomínkám ministerstva pro místní rozvoj (MMR). MMR vadilo, že informaci o schválení předpisů Praha nezaslala Evropské komisi. Návrh nového znění předloží Praha ministerstvu a v úterý jej schválí pražští radní. Ve středu se kvůli nim sejdou primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a ministryně Karla Šlechtová.

„V úterý bude návrh schvalovat rada a ještě dnes jej odešleme ministerstvu,“ potvrdil náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ). Nové znění předpisů dostanou k připomínkování i všechny městské části. Definitivní verze by pak měla být radou schválena v průběhu ledna.

Radní hlavního města některé pasáže, které vyžadují takzvanou notifikaci EK, vymění za části, respektive odkazy na ně, z „celostátních“ předpisů. Ty platí a nevyžadují žádné další úpravy. Proces v EK zabere až deset měsíců a v případě přerušení platnosti a čekání na usnesení EK by nové předpisy nemohly platit. V Praze by tak platily pouze předpisy celostátní - ty však jako celek nejsou na hlavní město aplikovatelné.

Čas do pondělí

Praha měla dle výzvy z MMR čas na upravení předpisů do pondělí. Tiskový mluvčí MMR Karel Dlabač uvedl, že má hlavní město do sedmi kalendářních dnů od uplynutí lhůty písemně informovat ministerstvo, jakým způsobem zjednalo nápravu a zaslat doklady prokazující, že k ní došlo. Ministryně se podle něj sejde s primátorkou ve středečních večerních hodinách.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu a vešly v platnost v říjnu. Určují podmínky, za kterých se může v Praze stavět. Na jejich základě mimo jiné nebudou moci vznikat nové samostatně stojící billboardy, a až těm současným skončí platné stavební povolení, firmy budou muset obří reklamní poutače a plochy odstranit. Právě tato část předpisů vyvolala v uplynulých měsících bouřlivou debatu.

Ze zápisu jednání mezi městem a ministerstvem z 18. listopadu vyplývá, že ani toto řešení prostřednictvím novely by nemuselo být konečné. Podle závěru jednání hrozí riziko „velké obtížnosti identifikace všech takových ustanovení“. I takovou novelu by mohla vyžadovat EK k notifikaci. Podle Stropnického je ale dokument nyní neaktuální a MMR již městu sdělilo, jak problém vyřešit, aby nevznikly další potíže.

Otevřený dopis architektů

Kvůli stavebním předpisům vyvolala billboardová firma Bigboard před letošními volbami silnou mediální kampaň, v níž kritizovala bývalého primátora Tomáše Hudečka (bezp.). Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozí státu arbitráží. Nové stavební předpisy naopak přivítala odborná veřejnost a developeři.

Primátorce Krnáčové a radním kvůli billboardové kampani a schválení předpisů zaslali v neděli pražští architekti otevřený dopis. Dokument, který podepsal například děkan Fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus či Josef Pleskot z AP Atelieru, varuje, že kdyby předpisy schváleny nebyly, nastal by v Praze chaos. Kampaň, kterou rozpoutal Svaz venkovní reklamy, architekty znepokojuje.